Het eerste intelligent groendak van het land ligt in Antwerpen en wordt geplaatst op het dak van het vergadercentrum van beweging.net in de Nationalestraat. Op basis van het weerbericht kan regenwater opgeslagen worden in het groendak, of afgevoerd worden naar de riolering.
Het intelligente groendak komt tot stand door een samenwerking van KU Leuven en het Franse bedrijf vegetal I.D., met beweging.net en de stad Antwerpen. Dit blauw-groene dak voorkomt zo wateroverlast tijdens intense regenbuien. Door breed in te zetten op innovaties als deze hopen de partners steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. De gevolgen van de opwarming van de aarde laten zich extra hard voelen in steden.
Stadslab2050 en het EcoHuis Antwerpen deden een oproep naar kandidaat daken in Sint-Andries. Ze zochten eigenaars die hun plat dak ter beschikking wilden stellen voor dit experiment. Opvallend was dat naast eigenaars ook buurtbewoners zonder geschikt dak inzendingen deden. De oproep deed hen dromen van een groen uitzicht in plaats van grijze en onbenutte daken. In het geval van beweging.net kwam het helemaal goed uit: zowel beweging.net zelf als de buurtbewoners stuurden het geselecteerde dak in.
Meer groen, minder wateroverlast en verkoeling
Jean-Christophe Grimard, directeur onderzoek & ontwikkeling vegetal I.D., legt uit hoe het intelligent dak werkt: “Het dak heeft een regelbare uitstroom naar de riolering. Hierdoor kan het dak het water langer vasthouden in droge perioden, terwijl het ruimte voor wateropslag vrijmaakt wanneer een hevige bui voorspeld wordt. Er is dus meer buffering beschikbaar op het juiste moment, met minder overstromingen als gevolg. Maar het dak blijft ook langer groen en kan een verkoelend effect hebben op de omgeving door verdamping.”
Vincent Wolfs, onderzoeker aan de KU Leuven: “Vanuit de KU Leuven gaan we dit dak verschillende maanden intensief monitoren. Het dak is uitgerust met een sensor, zodat we neerslag, het volume, de uitstroom en zelfs opname door planten in real-time kunnen meten. Daarnaast onderzoeken we de impact op overstromingen wanneer een stad sterk zou inzetten op dit soort intelligente groendaken, en hoe we deze daken optimaal kunnen regelen.”
Bron: Beweging.net