Tuin / Materialen

Succesvol groendak met Groen 2000 en Icoflor

Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar het dak moet voldoende draagkracht hebben. Het extensief groendaksysteem van Icopal is licht in gewicht en daarom op bijna alle onderconstructies toe te passen. Omdat een groendak een speciale behandeling en opbouw vereist, ontwikkelt Icopal het GROEN 2000-systeem en het ICOFLOR®-systeem.

Om de woning koel te houden tijdens warme zomerdagen, denkt men onmiddellijk aan klassieke oplossingen met isolatiesystemen of ventilatie. Maar ook een groendak is een zeer efficiënte manier om de temperatuur onder controle te houden. Het is overigens een ecologische, duurzame en economisch voordelige oplossing. En, het ziet er nog erg mooi uit ook. 

Voor extensieve en intensieve groendaken

Zowel bij extensieve als intensieve groendaken, hangt het succes af van een goede wortelwerende dakafdichting. Het GROEN 2000-systeem zorgt ervoor dat wortels van de planten de dakbedekking niet kunnen beschadigen en er geen lekkage ontstaat. Met dit systeem op basis van elastomeerbitumen is het dak waterdicht én wortelwerend in één. Bovenop de GROEN 2000-afdichting, komt het ICOFLOR®-systeem met vegetatieplaat dat dient als bescherm-, filter-, en drainagelaag en een voedingsbodem en waterreservoir in één vormt. Deze plaat bezit alle belangrijke functies om de planten optimaal te laten groeien. Tussen de vegetatieplaat en de grondlaag komt een scheidingsvlies. Het substraat of de grondlaag zorgt voor een goed regenerende plantengroei. Hierop komt een mengsel van sedumscheuten, waaruit vetplanten ontstaan met dikke bladeren die het regenwater goed opslaan. Deze plantjes zijn bestand tegen rook- en uitlaatgassen, doorstaan vorst en hevige wind en vormen in korte tijd een mooi plantendeken in wisselende kleuren. Het groendak moet regelmatig onderhouden en gecontroleerd worden.