Interieur / Verlichting

Project in beeld: Art-decoparel in Gent

Hoofdaannemer Patrick Naudts liet voor een nieuw renovatieproject z'n oog vallen op een authentieke art deco-woning in de Papegaaistraat in hartje Gent. Hij wilde het prachtige, historische pand in ere herstellen en renoveren met respect voor de originele elementen. Een jaar na de aankoop van de woning is de renovatie rond en het resultaat is verbluffend. Met dank aan ORAC Decor dat mee zorgde voor een moderne toets met respect voor het authentieke karakter van de woning.

High Line plint

Bij een bezoek aan de art deco-woning in Gent springt meteen de oude, karaktervolle tegelvloer in de inkomhal in het oog. Maar er is nog veel meer te zien: heel wat authentieke elementen kregen een nieuw leven in deze woning. Ook de originele houten deuren en het parket werden afgeschuurd en opgefrist met een likje verf. De combinatie met de nieuwe kwaliteitsvolle, decoratieve elementen van Orac Decor®, zorgt voor een topresultaat.

Zo geeft de hoge, strakke High Line plint in de inkomhal extra cachet aan de overgang tussen muur en vloer.

Op de benedenverdieping waren de originele kroonlijsten nog in één ruimte aanwezig. Om dit decoratieve element in alle ruimtes beneden terug te laten komen, werd gekozen voor een combinatie van twee lijsten: een kroonlijst en een wandlijst. Beide met typische art deco-trapjes, wat perfect past bij de stijl van het huis.

Kroonlijsten

In het bureautje beneden, waar weinig daglicht binnenvalt, worden de hoogte van de ruimte en de lijsten extra in de verf gezet door een strak, indirect verlichtingsprofiel (L3). Die zachte verlichting zorgt bovendien voor een gezellige sfeer in de kamer. De hoge, strakke High Line plinten van de Belgische designer Pierre Daems liggen dan weer in lijn met het modernistische karakter van de woning.

Voor elke ruimte werd naar de meest geschikte oplossing gezocht. Op de eerste verdieping pronkt de modernistische Steps kroonlijst. Die werd in de middenruimte gecombineerd met een wandlijst met indirecte LED-verlichting, om zo - ook hier - een gezellige, lichte ruimte te creëren en het lijnenspel van de kroonlijst te benadrukken.

Indirecte verlichting

1. Indirecte verlichting is de ideale sfeermaker: door de weerkaatsing van de lichtbron op plafond, muur en/of vloer geeft dit licht een zacht, cosy karakter aan het interieur. Extra troef is dat schaduweffect of verblinding niet mogelijk zijn! Indirecte verlichting is egaal en gelijkmatig en kan subtiel in een lijst worden geïntegreerd.

2. Indirecte verlichting benadrukt de architectuur en het ruimtegevoel van een woning.  In de Gentse woning zet de indirecte verlichting bijvoorbeeld de hoogte van de ruimtes en de decoratieve, modernistische lijsten in de kijker. Voorzie wel voldoende afstand tussen de uplighter en de kroonlijst – minimaal 14 cm - voor een mooi effect.

3. Een dimbare, warme LED-verlichting laat toe om de intensiteit aan te passen aan de mood die men wil creëren. LED-verlichting is bovendien ook duurzaam en energiezuinig.