Interieur / Verlichting

Het juiste licht in de badkamer

Het juiste licht in de badkamer kan wonderen doen voor je ochtendhumeur én je avondbad. Enkele verlichtingstips van Modular Lighting Instruments. 

1. Kies voor natuurlijk ogend licht

Vaak is er weinig natuurlijk licht aanwezig in de badkamer. Basisverlichting zorgt ervoor dat je met een druk op de knop een ruimte degelijk verlicht, zonder storende schaduwen of donkere hoekjes.

2. Kies voor méér dan één spot

Als basisverlichting in de badkamer kun je voldoende hebben aan één centrale lamp, maar beter is te variëren; spotjes in het plafond, wandverlichting naast de spiegel en indirecte ledstrips in een nis.

3. Zo verlicht je je spiegel

Om het perfecte ooglijntje te trekken of je netjes te scheren, is een helder zicht in de spiegel onontbeerlijk. Dat doe je met de juiste accentverlichting. Kies voor een diffuus licht aan beide zijkanten van de spiegel, op ooghoogte van elke gebruiker. Als het niet anders kan, kies je voor diffuse verlichting aan het plafond boven de spiegel, dat diep genoeg valt. Zo creëer je niet te veel schaduw op je gezicht.

4. Kies het juiste design

De vorm van je verlichting onderlijnt de architectuur van je ruimte. Heb je een strakke ruimte, benadruk dan de architecturale lijnen en werk met profielen of vierkante spotjes. Hou je van gezelliger, ga dan eerder voor ronde spotjes en bijvoorbeeld wandlampen. Qua kleuren hou je het best sober; wit is nog steeds de populairste kleur, zwart zorgt dan weer voor een sterk accent.

5. Dimmen

Vandaag cocoonen we steeds meer in de badkamer. Ook ’s ochtends heb je niet altijd zin om meteen in helder licht je klaar te maken. Voorzie daarom dimbare verlichting. Zo creëer je met een druk op de knop de juiste sfeer voor een ontspannende badsessie. Ook ledverlichting kun je vandaag trouwens prima dimmen. 

6. In het kleinste kamertje

In het kleinste kamertje heb je geen nood aan directe verlichting. Kies voor een diffuus licht, liefst afkomstig van een wandarmatuur. Spotjes in het plafond zijn meestal overbodig. Voor de nachtelijke sanitaire stop is het handig om oriëntatieverlichting in het toilet integreren die samen met de verlichting in de hal aangaat.

Vermijd deze vaak gemaakte fouten

  • Kies nooit voor één centraal lichtpunt. Dat is gewoon te weinig in de badkamer.
  • Vergeet geen lichtpunt in je douche te voorzien. Met een matte deur of douchegordijn sta je zonder lichtpunt in het donker te douchen.
  • Plaats geen spotjes vlak boven het bad, dat doet pijn aan de ogen.
  • Let op met spotjes in het plafond boven de spiegel. Die werpen al snel te veel schaduw op je gezicht wat maquilleren en scheren moeilijk maakt. Bovendien accentueren ze je wallen.

Check de IP-waarde

Verlichting in de badkamer moet altijd vochtbestendig zijn. Naargelang de afstand van douche, bad of lavabo gelden andere regels, die je terugvindt in het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (A.R.E.I.). Door het IP-nummer van je verlichtingstoestel te bekijken, weet je meteen waar je installateur het mag plaatsen.