Interieur / Verlichting

Print zelf je lamp

De verlichtingssector maakt een ware revolutie door. Daar waar enkele jaren geleden led’s nog the next new thing waren, zijn ze intussen op vlak van energiezuinigheid en toepassingsmogelijkheden al voorbijgestreefd door OLED’s en ook die voelen nu al de hete adem van OLEC’s in hun nek.

Even toelichten: een led is een light emitting diode. Deze manier van licht produceren is uiterst energiezuinig omdat de energie hoofdzakelijk in licht wordt omgezet en in mindere mate in warmte. Bij andere verlichtingstypes ligt die verhouding gevoelig anders.

De OLED is een organische licht emitterende diode. Het verschil met een gewone led zit in het feit dat de OLED dankzij het gebruik van een polymeer grote lichtvlakken creëert, terwijl de ‘gewone’ led eerder voor een puntverlichting zorgt.

De stap naar OLEC dan, het verschil met de OLED zit in de drager. De diode is een vaste laag, terwijl bij OLEC een actieve vloeistoflaag wordt ingezet. Die evolutie maakt het mogelijk om bijvoorbeeld lichtgevende folies te printen op basis van de licht emitterende cellen.

Lichtproducenten zoals Osram doen vandaag volop onderzoek naar de ontwikkeling van OLEC’s. Ze zijn er al in geslaagd om lichtgevende cellen van 15 bij 14 centimeter te printen. Het doel is nog grotere vlakken te printen. Dat maakt het mogelijk om armaturen met een groot oppervlak tegen heel lage kosten te maken. We moeten daarbij ook niet enkel aan een plafond oplossing denken, het kan evengoed een verlichte wand zijn.