candela wide
Interieur / Verlichting

Laad uw telefoon op met een olielamp

Wie heeft er thuis nu niet wat kaarsen staan om voor sfeer te zorgen? Alleen zonde dat het daar ook bij blijft wanneer u een kaars opbrandt. De Argentijnse designer Francisco Gomez Paz zag mogelijkheden om het energieverbruik een positieve wending te geven. Samen met de Deense verlichtingsproducent Astep bouwde hij een windlicht op bio-ethanol om tot een mini-energiecentrale. De stroom die de Candela produceert, volstaat om een ledlamp te laten branden of een smartphone of tablet op te laden.

De Candela ziet er aan de buitenkant uit als een gewoon windlicht: een potje in melkglas waarin u een vlam kunt laten branden met behulp van bio-ethanol. Maar in de kern van het kleine potje zit een ingenieuze technologie, gebaseerd op het thermo-elektrische Seebeck-effect, en een oplaadbare batterij van 3400mAh. Een tankje van 300ml bio-ethanol levert 6 uur lang elektriciteit. Via een USB-aansluiting onderaan de Candela kunt u een mobiel apparaat van elektriciteit voorzien.

Gecharmeerd door deze variant op de Scandinavische tafellamp? De Candela is al te koop via enkele online shops. Voor 599 euro sturen ze een windlicht uw richting uit.