akoestisch cemes wide
Interieur / Afwerking

Geluidsoverlast binnenshuis?

Last van geluiden die nazinderen of een storende galm in huis? De oorzaak ligt bij een slechte akoestiek. Een akoestisch spanplafond van Cemes is een innovatieve oplossing.

Thermisch isoleren aan het plafond is minder aan de orde binnenshuis, net omdat we vandaag al stevig en voldoende de buitenschil isoleren. Op vlak van isolatie komt het in het interieur er vooral op neer om tegen overtollig geluid te isoleren.  Door de strakke inrichting zonder geluidsabsorberende materialen zoals tapijten, decoratie en gordijnen – en vaak ook de toepassing van houtskeletbouw – leveren storende geluiden binnenskamers op.  Ook bij hogere plafonds – vaak in de bestaande smalle, diepe rijwoningen in de stad – hebben de bewoners wel eens last van galm. Zowel voor renovaties als nieuwbouw kan zo’n akoestisch spanplafond soelaas bieden.

Minimale dikte, maximaal effect

Vooraleer je overgaat op de aankoop van een spanplafond, stel je jezelf best de vraag wat je wil bereiken met een verlaagd plafond. Wil je geluiden van een bovenliggende verdieping filteren of de sterke galm bij een zwembad opvangen, dan is het mogelijk om noppenschuim in de plafondstructuur aan te brengen. Wil je louter de vervelende akoestiek wegwerken? Dat lukt met een akoestisch spanplafond, bestaande uit microperforaties. "Een logische keuze gaat naar het akoestische spanplafond zelf. Dat heeft een minimale dikte en levert zo de noodzakelijke geluidsdemping op, veelal het overstemmende effect. Qua contactgeluiden van de verdieping erboven levert het geen effect op", licht Karsten Schreurs van Cemes toe. Een combinatie van de twee is ook nog mogelijk, maar wordt minder als optie genomen. 

101 mogelijkheden

Niet alleen in de particuliere woningbouw, maar ook in winkelzaken of kinderdagverblijven kan een spanplafond een welgekomen oplossing betekenen om het plafond te verlagen. Als het niet nodig is om akoestisch te isoleren, kun je ook alle ruimtes – niet alleen de leefruimtes en slaapkamer, maar ook badkamer, zolderruimte, veranda of zwembad – van een spanplafond voorzien.

“Het spanplafond biedt je niet alleen de mogelijkheid om akoestisch te isoleren. Qua uitzicht heb je meteen een strak plafond waarboven je speakers en andere technieken kan wegstoppen, en waaruit een mooie integratie met verlichting mogelijk is.” Karsten Schreurs – Cemes spanplafonds

 

Meer info over spanplafonds als oplossing voor holle ruimtes