Bouwen / Ventilatie

Ventilatie voorkomt vocht

Ventilatie is nodig omdat het moet, maar vooral omdat het gezonder is. Bij een verbouwing is het een stap die vaak niet mee opgenomen worden in de renovatielijst. Eens de woning volledig geïsoleerd en dus luchtdicht is, bestaat het risico dat gezondheidsproblemen en schimmels in de woning optreden. Vocht- en ventilatiespecialist Ecocoon staat in voor een gratis diagnose. 

Vochtproblemen voorkomen, kan door aandacht te besteden aan ventilatie. Wanneer je niet vaak genoeg natuurlijk ventileert (de ramen openzetten) of je woning is volledig luchtdicht na compacte isolatie, loopt je woning het risico op schimmel en vocht, met nefaste gezondheidsproblemen tot gevolg.

Wil je weten of er voldoende lucht in huis is, Installeer dan een CO2-meter, of vraag om een gratis diagnose.

Ventilatiesystemen

Een gezond binnenklimaat is heel belangrijk voor het welzijn van alle bewoners. Omdat uitgeademde koolstofdioxide en waterdamp de lucht muf maakt, is voldoende aanvoer van verse lucht via ventilatie essentieel als oplossing voor vochtproblemen: het voert vervuilde lucht af, voert verse lucht aan en garandeert een goede luchtdoorstroming in de woning.

Maar ventileren is meer dan vensters en deuren openzetten, omdat zo ook veel warmte verloren gaat. Bijkomende mechanisch gestuurde en gecontroleerde ventilatie is nodig om dat energieverlies te beperken. Ecocoon garandeert je een gezond binnenklimaat met de volgende ventilatiesystemen:

  • natuurlijke toevoer en mechanische afvoer – systeem C
  • mechanische toevoer en mechanische afvoer – systeem D of balansventilatie.`

Bij een C-systeem worden via roosters in ramen goede lucht aangevoerd en vervuilde lucht via het toestel weer afgevoerd.

Bij een D-systeem gebeurt de toevoer van verse lucht alsook de afvoer van de vervuilde lucht mechanisch. Dit systeem is ook voorzien van warmterecuperatie, waarbij de warmte van de afgevoerde lucht overgedragen wordt aan de binnenkomende verse buitenlucht. Wanneer de mogelijkheid bestaat om alle leidingen probleemloos weg te werken, wordt de optie van het D-systeem gekozen.

Met behulp van een CO2 en vochtsensor kan de luchtvochtigheid perfect gemeten worden. 

Premies

Voor nieuwbouw
Bij nieuwbouw komt jouw woning met gunstig E-peil (E40 vanaf 1 januari 2018) in aanmerking voor een korting op de onroerende voorheffing. Andere premies zijn er niet.

Bij renovatie
Ventilatievoorzieningen bij renovatie komen in aanmerkingen voor de renovatiepremie. Deze premie wordt berekend per categorie van werken en bedraagt 20% of 30% van de kostprijs van de werken (excl. BTW).

De premie bedraagt 30%, met een maximum van 3.333 euro per categorie van werken, bv. buitenschrijnwerk.

Opgelet: Voor schrijnwerk geplaatst vanaf 1 juli 2016 gelden specifieke voorwaarden voor ventilatievoorzieningen. Dit betekent dat de toevoer van verse lucht in de droge lokalen moet worden gegarandeerd ofwel door ventilatieroosters in de ramen ofwel door een ventilatiesysteem in de woning.

Ervaar je toch al vochtproblemen in je woning? Ook dan kan Ecocoon je adviseren. Contacteer hen vrijblijvend via dit contactformulier. Een gratis diagnose? Vraag ze hier aan, of bel naar 0800 20 870.