Bouwen / Ventilatie

Ideaal ventilatiesysteem voor gezonde binnenlucht

Wanneer het kwik in de zomermaanden stijgt, voelt er niets beter dan thuis te kunnen komen in een frisse woning met gezonde lucht. Om te genieten van een aangenaam binnenklimaat is een goed ventilatiesysteem essentieel. Brainbox, specialist in doe-het-zelfsystemen, stelt de ideale oplossing voor: Brainventil, het ventilatiesysteem speciaal ontworpen voor de Belgische woningen. Het grote voordeel: het is heel eenvoudig te plaatsen dankzij een logisch en intelligent installatiesysteem.

Voor een gezonde leefomgeving wordt de lucht in een kamer idealiter gemiddeld elk uur volledig ververst. Hiervoor zijn meerdere redenen: een goede ventilatie voert de vervuilde lucht veroorzaakt door planten, kaarsen en huishoudproducten af, zorgt voor een goed zuurstofgehalte in de woning en voorkomt de verspreiding van bacteriën. Door het huis te verluchten kan ook de vochtigheid die ontstaat in de keuken, badkamer en zelfs in de slaapkamer afgevoerd worden.

Het Brainventil-systeem zorgt voor een gezond binnenklimaat om zich thuis goed te voelen. Twee systemen zorgen voor een optimale ventilatie:

  • De enkele flux ventilatie (Brainventil type C) voert de vervuilde lucht af via het ventilatiesysteem en verse lucht komt op een natuurlijke manier de woning binnen via vensterroosters.
  • De dubbele flux ventilatie (Brainventil type D) is bedoeld voor luchtdichte gebouwen en voert lucht af en aan via het ventilatiesysteem

Brainventil type C 

Bij de enkele flux ventilatie kan de vervuilde lucht permanent, op verzoek of automatisch afgevoerd worden wanneer de luchtvochtigheid en de vervuiling een bepaald niveau bereikt hebben. In tegenstelling tot andere enkele flux ventilatiesystemen, activeert het intelligente Brainventil type C-systeem, de afvoer enkel bij het ventiel in kwestie. In standaardmodus gebeurt de extractie aan 10% van het gereglementeerde volume via de ventielen in de vochtige ruimten. Van zodra het systeem vocht of CO2 detecteert, gaat het over op 100% extractie. Eens de situatie genormaliseerd is, gaat het systeem weer over op de standaardmodus. Het extractiesysteem is erg energiezuinig en stil. Bovendien zijn de vensterroosters onopvallend.

Brainventil type D

De dubbel flux ventilatie onderscheidt zich van andere systemen door de warmte van de afgevoerde lucht te recuperen om de lucht die de woning binnenkomt op te warmen. Dankzij deze techniek wordt de vernieuwing van de lucht geoptimaliseerd en bespaart men op energiekosten. Met het Brainventil type D-systeem kan de lucht in de woning automatisch afgekoeld worden in functie van de buitentemperatuur: ideaal voor ‘s nacht wanneer de lucht lekker fris is.

Beide producttypes zijn makkelijk te plaatsen dankzij een logisch installatiesysteem en een gedetailleerd plaatsingsplan in 2D én 3D. Zo is het eenvoudig af te lezen waar de ventielen exact ingeboord moeten worden en is er een nauwkeurig zicht op de technische ruimte. Bovendien zijn de buizen antibacterieel. Brainbox biedt een grote keuze aan afwerkingen voor de ventielen voor luchtafvoer en -aanvoer. Zo kan het interieur tot in het kleinste detail geharmoniseerd worden.