Bouwen / Andere

Meerwaarde van zonwering nog steeds onderbelicht

Zon- en daglichtinval in een gebouw heeft zowel voor-­ als nadelen. Architecten en ontwerpers die hier het beste mee omgaan, verhogen het binnencomfort en verbeteren de energieprestaties van hun gebouwen. Zonwering kan hierbij een belangrijke rol spelen, vooral wanneer deze reeds in de ontwerpfase wordt meegenomen. Dit is de belangrijkste conclusie uit de whitepaper van Hunter Douglas over de impact van zon- en lichtinval in gebouwen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat zonlicht een positief effect heeft op de mens. Kantoorgebruikers die dicht bij het raam zitten, krijgen 173 procent meer licht binnen dan collega’s die verder weg zitten. Deze eerste groep scoort beter op gebied van vitaliteit, slaapkwaliteit, slaapefficiëntie en slaapverstoringen.

Daarnaast blijkt dat het ontbreken van daglicht en zicht naar buiten de belangrijkste factoren zijn voor ontevredenheid op de werkplek. De toetreding van zonlicht-­‐ en warmte heeft ook energetische voordelen. Ten eerste is er geen extra energie nodig om de ruimte te verwarmen. Ten tweede is het mogelijk om tot 50 procent op energie voor kunstverlichting te besparen.

Ondanks deze voordelen is het soms wenselijk om zonlicht af te schermen, bijvoorbeeld in het belang van het visueel comfort. De reflectie van licht zorgt immers voor verblinding en soms zelfs onwerkbare omstandigheden, zeker bij het werken achter een beeldscherm. Daarnaast kan ook oververhitting van het gebouw optreden, met name bij grote glasvlakken op het oosten en westenHierdoor ontstaaat dan weer een grotere nood aan koeling.

Uit onderzoek van de European Solar Shading Organization (ES-­‐SO) blijkt dat zonwering een positief effect heeft op de vereiste energie voor verwarming en koeling. Zo schat ES-­‐SO het energiebesparingspotentieel van dynamische zonweringsystemen op 30 procent voor koeling en 14 procent voor verwarming. Daarnaast is zonwering een effectieve manier om verblinding te voorkomen en visueel comfort voor gebruikers te waarborgen. Een functioneel rolgordijn bijvoorbeeld, vermindert warmtetoetreding met 50-­‐60 procent terwijl de hoeveelheid invallend licht kan worden teruggebracht tot minder dan vijf procent.