Bouwen / Ramen en deuren

Hou je huis en hoofd koel met zonwering

De hitte blijft aanhouden en dus is het vooral kunst om de temperaturen in huis (de slaapkamer!), op kantoor en – binnenkort opnieuw – in klaslokalen draaglijk te houden. Kwestie van oververhitting te voorkomen en slapeloze nachten, concentratieverlies en sufheid voor te zijn. Wie op zoek is naar een duurzame en energiezuinige oplossing, komt al snel bij zonwering uit.

Als een onmiddellijke reactie op oververhitting zoeken velen een toevlucht in ventilatoren en airco-units. Alleen, energieverslindend als ze zijn, doen die toestellen de CO2-uitstoot zelfs alleen maar nóg vergroten en werken ze onrechtstreeks de verdere klimaatverandering mee in de hand. Bovendien worden ze vaak te koud ingesteld (wat een verkoudheid oplevert) of nauwelijks onderhouden (wat allergieën en ziekten in de hand werkt).

Met airco is het al te laat

Huizen worden steeds beter geïsoleerd, wat goed is om je te beschermen tegen de warmte. Maar anderzijds willen we volop van daglicht kunnen genieten om ons goed in ons vel te voelen, en dus kiezen we voor veel of grote ramen. En daar schuilt net het gevaar op oververhitting: de binnenvallende zonnestralen warmen het interieur op en eens die warmte binnen zit, krijg je die in een goed geïsoleerd gebouw ook moeilijk weer buiten.

Ann Van Eycken (woordvoerster Verozo – Belgische beroepsvereniging voor buitenzonwering, binnenzonwering en rolluiken): ‘De meest efficiënte en duurzame oplossing is eigenlijk even simpel als logisch: door de zonnestralen buiten te houden aan de ramen, voorkom je dat het binnen te warm wordt. Je pakt met andere woorden de oorzaak van oververhitting aan bij de bron, en grijpt niet in – zoals met airco – wanneer het al te laat is.’

Zonwering en nachtelijke koelte

Academici zijn het erover eens dat buitenzonwering de beste oplossing blijft. Beweegbare buitenzonwering zoals screens, lamellen maar ook rolluiken bedien je naargelang de oriëntatie van de zon, al laat je die op extreem hete dagen uiteindelijk het best de hele dag naar beneden. Het grote voordeel van die ’s avonds terug te kunnen optrekken, is dan weer dat je de koelere avond- en nachtlucht optimaal kan benutten om een aangename natuurlijke ventilatie doorheen je woning te creëren.

Buitenzonwering en rolluiken zijn het meest effectief omdat die de zonnestralen tegenhouden nog voor die het glas kunnen bereiken. Met screens neergelaten blijft het zicht naar buiten bovendien toch steeds behouden. Maar als huurder kun je soms enkel binnenshuis oplossingen voorzien. Binnenraambekleding die je voorziet voor privacy, decoratie en om verblinding te voorkomen, krijgt hierdoor ook een nuttige rol als zonwering.

Voor de positivo’s nog dit: de langere warmteperiodes hebben het voordeel dat je ook veel meer en langer buiten kan vertoeven. Met een terrasoverkapping of zonnetent sla je zelfs 2 vliegen in 1 klap: aangebouwd aan het huis zorgt die niet alleen voor bescherming tegen zon, regen en wind op het terras, maar dient die ook als een eerste belangrijke bescherming van je interieur tegen de hitte.

6 graden koeler

‘Met deze preventieve natuurlijke maatregelen kun je de binnentemperatuur al makkelijk met 6 graden doen dalen,’ weet Ann Van Eycken. Uit onderzoek blijkt overigens dat het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur niet meer dan 6 graden mag zijn op gevaar af om ziek te worden. ‘Het sterkt ons nog in onze overtuiging om politici aan te sporen alert te zijn om mensen te ondersteunen die duurzame en energiezuinige maatregelen als deze nemen, bijvoorbeeld door een premie voor zonwering bij renovatie,’ herhaalt Ann Van Eycken de vraag die ze ook al in Brussel liet vallen.