slider
Bouwen / Ramen en deuren

Een clash tussen strakke lijnen en brutalisme in een schuifraam

Een houten schuifraam dat architecten toelaat slanke en strakke lijnen te combineren met warmte en authenticiteit: met dat principe in het achterhoofd ontwikkelde Engels Ramen en Deuren SlimSlide. Een op maat gemaakt schuifraam met een tussenstijl van amper 75mm: een ongeziene slankheid voor houten schuiframen.

Wanneer strakgelijnde architectuur clasht met warmte en bruutheid, ontstaat een stijl met een uitgesproken karakter. Binnen de architectuur is het brutalisme al even aan een revival bezig. Het lang zo populaire minimalisme wordt stilaan verzwolgen door elementen uit het brutalisme. Zo ontstaat een nieuwe stijl.

De strakke, soms minimalistische ontwerpen met uitgepuurde lijnen zijn nog steeds in zwang. Maar strakheid wordt overgoten met karakter, authenticiteit en warmte. Het resulteert in ruwe materialen die gecombineerd worden met natuurlijke materialen, denk aan de opmars van hout en marmer. Geometrische patronen en dan vooral hoekige structuren zijn slank, strak en toch karaktervol. 

Het is in die zoektocht dat Engels, samen met enkele vooraanstaande architecten, een schuifraam ontwikkelde dat de slankheid van een minimalistisch kader biedt, maar evengoed een warm gevoel oproept. De SlimSlide is een houten schuifraam met een profiel en tussenstijl van amper 75mm. Ter vergelijking: normaal is de tussenstijl bij houten schuiframen zo'n 120mm breed.

Het canvaseffect 

Grote raampartijen zijn onder invloed van de hang naar strakgelijnde architectuur populairder dan ooit. Ze zorgen voor het zogeheten canvaseffect. En om dat te bereiken, worden de limieten steeds weer verlegd. "Raampartijen moeten steeds hoger. Drie meter en meer zijn geen uitzonderingen meer. We bekijken bij elk project wat de mogelijkheden zijn en zoeken een oplossing op maat. Met de SlimSlide kunnen we nu ook slanke ramen in hout met die hoogte aanbieden", aldus nog Didier Engels.

Ook voor passieframen

De esthethische waarde van grote raampartijen is één ding, de isolatienormen waaraan ze moeten voldoen een ander. Die normen worden ook steeds strenger. De SlimSlide voldoet aan de strengste normen. Sterker: bij een diepte van 220mm is er dankzij het gebruik van driedubbele beglazing voldoende isolatie om te spreken van een passiefraam. Het sluitwerk en dichtingen zijn in staat grote vormveranderingen op te vangen en garanderen een superieure wind- en waterdichting.

Ontdek SlimSlide op de stand van Engels Ramen en Deuren (hal 1, stand 108) op Interieur Kortrijk, van 18 tot 22 oktober.