Interieur / Vloeren

EU Ecolabel voor laminaatvloeren

De inspanningen van Quick-Step om gezonde en duurzame vloeren te produceren, worden beloond. De laminaatvloeren zijn vanaf nu erkend met het EU Ecolabel, en daarmee is het moederbedrijf UNILIN de eerste vloerenfabrikant die dat felbegeerde label in ontvangst mag nemen.

De Europese Commissie kent het EU Ecolabel enkel toe aan producten en diensten die aan strenge ecologische normen voldoen. Elke stap van het proces, van grondstofwinning en productie tot verdeling en naverwerking, moet strenge gezondheids- en milieucriteria naleven. Zo vormt het label een betrouwbare leidraad voor consumenten met oog voor duurzaamheid. 

Om in aanmerking te komen voor het EU Ecolabel, moet een vloerenfabrikant aan heel wat voorwaarden voldoen. Die voorwaarden gaan verder dan de gewone wettelijke normen. Zo impliceert het label onder meer een verbod op bepaalde chemicaliën, en past het voor andere een veel lagere grenswaarde toe dan de geldende wetgeving.

De hele levenscyclus van de Quick-Step-laminaatvloeren werd streng onder de loep genomen. De productie van de grondstoffen verloopt volgens duurzame processen en met verlaagd energievebruik, het gebruik van gevaarlijke stoffen wordt drastisch verminderd en de vloeren beperken de bijdrage aan de binnenluchtvervuiling.

Naar een circulaire economie 

De strenge criteria maken het EU Ecolabel tot een praktisch instrument dat de circulaire economie bevordert. Quick-Step werkt al langer mee aan duurzame bevoorrading en afvalverwijdering. Zo streeft het er volgens het cascadeprincipe naar om hout, net als de bijproducten van houtafval, zo lang mogen als grondstof te blijven gebruiken. Recycling is het sleutelwoord, en pas wanneer dat niet meer mogelijk is, kan het hout voor energiedoeleinden gebruikt worden. Quick-Step maximaliseert vervolgens de levensduur van de laminaatvloeren. Daardoor verkleint het bovendien de koolstofschuld van de producten. Tot slot wil Quick-Step de logistieke cirkel lokaal sluiten, door de houtbronnen zo dicht mogelijk bij de productieplaats te plaatsen.