caventou amygwatkin tafel zonne energie opladen wide
Interieur / Technologie

Tafeltje dek je … met elektronica

Voortaan krijgt niet alleen u energie van wat u op tafel voorschotelt, maar uw elektronische apparaten ook. Ontmoet de ‘Current Table’ van designeragentschap Caventou, een knappe koperen designtafel die tegelijkertijd uw smartphone, laptop, lamp … oplaadt via zonne-energie. Het beste nieuws? Dankzij de geïntegreerde kleurenpanelen hoeft dat zelfs geen direct licht te zijn. Het standaard omgevingslicht dat in uw woning naar binnenkomt, is voldoende om dagelijks zo’n drie smartphones en tablet of een laptop en smartphone volledig op te laden.

Tafelmanieren

Maar hoe zet die ‘Current Table’ die energie dan om? De kleurgevoelige oranje zonnecellen op het tafeloppervlak creëren en bewaren energie van indirect zonlight – vergelijkbaar met fotosynthese. U kunt de energie op elk moment ‘gebruiken’ via de USB-poorten, want de tafel bevat een ingebouwde batterij.

 

Venster op de (digitale) wereld

De ‘Current Table’ biedt natuurlijk heel wat mogelijkheden in andere richtingen. Ontwerpster en oprichtster van Caventou, Marjan Van Aubel, verklapt dat het agentschap ondertussen werkt aan andere projecten. De ‘Current Window’ is daar één van: een raam dat elektriciteit genereert via gekleurd glas. Naast dit zonne-energieraam werkt Caventou momenteel nog aan heel wat andere ideeën: hun doel is om op termijn volledig zelfvoorzienend te worden in energie.