koffiebonen detail breed
Interieur / Meubels

Lekker: meubels en juwelen van koffie

Dat koffie van koffiebonen wordt gemaakt, is zo klaar als het klontje, dat in het zwarte goedje verdwijnt. Dat er met die bonen nog meer mogelijk is, ligt minder voor de hand. Toch kan het. Dat bewijst Adam Fairweather. De recyclingspecialist maakt van koffiebonen … meubels en juwelen.

Wist je dat voor een kopje koffie slechts 18 tot 22 procent van de koffieboon wordt gebruikt? Er blijft dus heel wat koffiegruis over. Dat besefte ook Adam Fairweather en hij deed er zijn voordeel mee. De Brit richtte twee bedrijven op: Greencup en Re-Worked. Met Greencup levert hij eerlijke koffie aan huis in ruil voor het gruis, dat zijn klanten overhouden. Met Re-Worked geeft hij het gruis een tweede leven.

Koffie kruk en stoel

Re-Worked zet de resten van koffie om in nieuwe materialen. Bijvoorbeeld in meubelen. Deze koffiemeubelen zijn nog niet in de handel verkrijgbaar, maar dat weerhield Google er niet van om al te investeren in de koffiemeubelen. Ondertussen maakte de Britse juwelierster Rosalie McMillan al gebruik van koffie om sieraden te maken. Ook bepaalde koffiemachines van Sanremo bestaan voor meer dan 70 procent uit koffiegruis.