slider
Interieur / Decoratie

Zen en ikigai in huis

Het nieuwe hygge komt uit Japan! Japandi zal de interieurtrends overheersen. Die minimalistische stijl is de opvolger van de Scandinavische en verenigt de rustieke toetsen uit het noorden met traditionele Japanse zen. Japandi ontdek je op de interieurwebshop Decovry.

Japandi is een samentrekking van Japan en Scandi, en combineert het minimalisme van de Scandinavische landen – dat nu al een tijd ingeburgerd is – met lifestyle-elementen uit het oosten. Japan vormt de inspiratiebron en dat uit zich in natuurlijke materialen, warme kleuren en opvallende accenten.

Zen en ikigai

Tijd nemen om te reflecteren hoort van oudsher bij de Japanse levensgedachte. Naast het tot rust komen – bekend  als ‘zen’ – verovert nu ook ‘ikigai’ onze streken: het nadenken over de reden van je bestaan en wat jou gelukkig maakt. In onze hedendaagse, gehaaste levensstijl spreekt dat gegeven heel sterk aan. Nu vinden deze elementen ook hun weg naar onze interieurs, met tactiele details, rustige kleuren en pure materialen zoals hout en bamboe.

Gezonde levensstijl

Met deze trend komt opnieuw de nadruk te liggen op een gezonde levensstijl. Japandi is een betoog voor meer focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Beweging, een gezond dieet, veel daglicht, algemeen welbevinden: het totaalplaatje telt.

Perfecte imperfectie

Ons favoriete ethos uit de Japanse levensfilosofie? Dat is ‘wabi sabi’, wat staat voor ‘de perfecte imperfectie’. Deze filosofie omarmt de vergankelijkheid van schoonheid en drukt een verlangen uit naar vrijheid en ongekunsteldheid. Krom is oké, verweerd is mooi, perfectie is niet langer de norm.

Kleuren met durf

Na de strakke Scandinavische stijl, met zijn pastelkleuren en lichte tinten, geeft Japandi zijn fiat voor meer durf op het vlak van kleur. Donkere tinten, opvallende contrasten, accenten van zwart en rood: nu mag het allemaal wel. De combinatie van lichte houtkleuren met contrasterende tinten zorgt voor karakter.