Interieur / Afwerking

Wandbekleding uit aardappelschillen

Hout, wol, papiervlokken … worden stuk voor stuk als natuurlijke of ecologische bouwmaterialen beschouwd. Maar ons groenafval bekijken we nog niet door die bril. Het Nederlandse Huis Veendam wil daar verandering in brengen. Het bedrijf heeft een procedé ontwikkeld om gras, aardappelschillen, uien of bloembollenpellen te verwerken tot een plaatmateriaal. Het product leent zich vandaag al om als creatieve wandbekleding te gebruiken. In de toekomst moet het ook als vloerbekleding bruikbaar zijn. 

Volgens Huis Veendam is er technisch geen verschil tussen een conventionele houten plaat en het biolaminaat. Het belangrijkste verschil zit in het esthetische aspect: de structuren van de gebruikte materialen blijven herkenbaar in de afgewerkte platen. Daardoor ontstaat een uniek patroon of uitzicht. Geen enkele vierkante meter van het biolaminaat zal er identiek uitzien. Bovendien krijg je een nagenoeg onbegrensde waaier aan mogelijkheden om het laminaat te produceren.

Biologisch

Een troef van het biolaminaat is dat het volledig biologisch is opgevat. Er komen geen schadelijke stoffen aan het productieproces te pas. Ze kunnen met andere woorden ook niet uit het materiaal ontsnappen. Aan het eind van de levensduur kan het biolaminaat gewoon compost worden.

De platen bestaan uit een drager van 6 tot 9 millimeter dik populierenhout. Hierop perst Huis Veendam een 3 à 5 mm dikke biolaminaatlaag. Het verlijmen van het biomateriaal op de drager gebeurt met een lijm op basis van aardappelzetmeel. Deze platen kunnen onbehandeld worden gebruikt, want de vezels van de natuurproducten zijn als het ware verpakt in de biopolymeren van het aardappelzetmeel. Wie op veilig wil spelen, kan de platen laten impregneren met osmosewas voor de stevigheid. 

Huis Veendam heeft vandaag een standaardcollectie aan biomaterialen om het biolaminaat te produceren. Wie wil kan ook een eigen gewas aanleveren om er een uniek laminaat van te laten maken. De paardenbloemen en het gras van een bouwterrein kan bijvoorbeeld terugkomen in het interieur door het in het biolaminaat te verwerken.