Bouwen / Verwarming

Plantenbak zorgt voor energiebesparing

Nederland heeft een cultuur van grote wooncomplexen. Het is niet altijd vanzelfsprekend om die in één keer energiezuinig te renoveren. Enkele bedrijven ontwikkelden daarom een oplossing om appartement per appartement te renoveren. Tijdens dat proces krijgt de woning ook een nieuwe verwarmingsinstallatie. Opvallend daarbij is dat een plantenbak deel uitmaakt van het energiezuinige systeem.

GrowingGreen golvend balkon

Het concept luistert naar de naam Growing Green. Het werd samen met de TU Delft en TNO ontwikkeld en is deze zomer voor het eerst in een pilootproject toegepast in een appartement in Rotterdam. Het concept gaat verder dan het louter energiezuinig maken van het appartement of woning. De aanpak richt zich ook op een gezond, veilig en comfortabel binnenklimaat. Tijdens de renovatie krijgt de woning in eerste instantie nieuwe prefab gevelelementen met een hoogwaardige isolatie en nieuw buitenschrijnwerk. Aan de balustrade van het terras of de gaanderij komt vervolgens een functioneel element met daarin de warmtepomp verwerkt. Hierdoor verdwijnt het apparaat uit de woning. Dat levert plaats- en comfortwinst op. In de woning zelf blijft alleen het voorraadvat dat de tappunten van warm water voorziet. Een gebalanceerd ventilatiesysteem vervolledigt het technische concept.

Opties voor België?

Growing Green dankt zijn naam aan de functionele gevelelementen. Ze zijn vervaardigd uit glasvezelversterkt biocomposiet met daarin plantenbakken. Het concept lijkt ook mogelijkheden te bieden voor de Belgische markt. Hier zijn woningen en appartementen vaak particuliere eigendom. Een groepsrenovatie is hier minder voor de hand liggend. Het Growing Green-concept kan zo wel eens een oplossing bieden voor appartementseigenaren die hun woning energiezuiniger willen maken terwijl de andere mede-eigenaren niet meewillen in die investering.