slimfocus interieur
Bouwen / Verwarming

Lucht happen langs de schoorsteen

Aanschouw: de Slimfocus. De haard is een absolute wereldprimeur van Focus, want het is de eerste hangende houthaard die er in slaagt om de verbrandingslucht via de schoorsteen aan te zuigen.

De Slimfocus is uitgerust met een concentrische schoorsteen. Dit zijn eigenlijk twee buizen in elkaar, waarbij de rookgassen langs de binnenste buis worden afgevoerd en de verse lucht langs de buitenste buis worden aangezogen. De techniek werd al gebruikt voor gashaarden, maar is voor deze houtgestookte, hangende haardkachel een nieuw gegeven. De haardkachel werkt dus onafhankelijk van de binnenlucht en kan in alle mechanisch geventileerde huizen geïntegreerd worden. Focus werkte voor de ontwikkeling van de Slimfocus nauw samen met Poujoulat, de Franse fabrikant van rookkanalen.

Hoog rendement

Het succes van Focus is gebaseerd op drie elementen: de pure esthetische lijnen, het vuurcomfort en de technologische innovatie met respect voor het milieu. De Slimfocus combineert een hoog rendement (85,4%) met een ingenieus, minimalistisch design. Het lage nominale vermogen (van 2 tot 6kW) maakt de Slimfocus ook uitermate geschikt voor gebruik in een lage energiewoning of een passiefhuis. Alle varianten van de Slimfocus hebben een buitendiameter van 33 cm, waardoor ze weinig ruimte innemen. De vaste en draaibare versies laten toe om zowel in een hoek, dicht bij een muur als centraal in de ruimte geïnstalleerd te worden. De eerste versie van de draaibare Slimfocus werd bij zijn lancering vorig jaar bekroond met de Observeur du Design 2014'.