Bouwen / Verwarming

Intelligente elektrische radiatoren

Eén van de absolute blikvangers dit jaar binnen verwarming is de vernieuwde elektrische radiator PAROS E. Dankzij de afgeronde contouren en superslanke lijnen is het een bijzonder elegant model, met enkele gloednieuwe features die het product slim, gebruiksvriendelijk en energie-efficiënt maken. 

De Europese EcoDesign richtlijn, bedoeld om het energieverbruik van elektrische apparaten te verminderen, bracht de evolutie van elektrische radiatoren in een stroomversnelling. Logisch, want vanaf 1 januari 2018 mogen enkel nog elektrische radiatoren geproduceerd worden die aan deze strenge Europese normen voldoen. Het volledig vernieuwde Radson-gamma, met de PAROS E als één van de blikvangers, is een perfect voorbeeld van hoe het wel moet.

Op het eerste zicht is de PAROS E design in optima forma. Hij is personaliseerbaar op het gebied van afmetingen, kleur en afwerking en een mooi voorbeeld van de dunne lijn tussen radiator en designobject. Maar onder dat stijlvolle oppervlak schuilt ook hypermoderne technologie. De elektrische radiator is met ander woorden een pak ‘slimmer’ geworden, wat resulteert in minder verbruik en dus ook minder kosten, zeker voor wie combineert met bijvoorbeeld zonnepanelen. 

Vernieuwde functies

Wat zijn nu die vernieuwde functies van de PAROS E? Zeer opvallend is de ITCS-functie, wat staat voor ‘intelligent temperature control system’. Wil je het om 7u30 ’s morgens bijvoorbeeld 24˚C warm hebben, dan bepaalt de thermostaat zelf wat het meest energie-efficiënte verwarmingspatroon is om de gewenste temperatuur te halen. Een gedragsindicator geeft daarbovenop feedback aan de gebruiker over zijn ‘ecologisch’ gedrag, door middel van een handig kleurledje.

Een extra handige functie is de open raam detectie. Als men het raam opent om frisse lucht binnen te laten resulteert dit vaak in een snelle daling van de temperatuur. Wie zijn elektrische radiator op dat moment aan laat staan, zag vroeger snel veel energie verloren gaan. Dankzij de open raam detectie gaat de elektrische radiator bij zo’n plotse temperatuurdaling op korte termijn automatisch in standby. Ten slotte werd ook het standby verbruik van de PAROS E aanzienlijk verlaagd. 

Toch staan elektrische radiatoren bij heel wat bouwers en verbouwers nog bekend om hun hogere verbruik en kostenplaatje. “Dit beeld is dankzij de nieuwe technologie aan nuancering toe”, stelt Olivier Schmitz, Sales & Marketing Directeur BeNeLux bij Radson. “We zien dat de slimmere elektrische radiatoren de laatste jaren serieus in de lift zitten. Dit geldt nog extra voor wie bijvoorbeeld via zonnepanelen zelf in de elektriciteitsbehoefte kan voorzien. Bovendien blijven de klassieke voordelen van de elektrische radiator van tel. Het is makkelijk achteraf bij te plaatsen, bij renovatie zit men met een relatief lage installatiekost en als bijverwarming is het in verschillende situaties duidelijk de meest comfortabele oplossing.”

Elektrische radiator altijd deel van een totaaloplossing

Radson ziet elektrische verwarming altijd als deel van een totaaloplossing. Iedereen wil tenslotte een woning waar elke ruimte perfect is aangepast aan de eigen verwarmingsbehoefte. De badkamer is een mooi voorbeeld. Vloerverwarming is er stilaan een comfortstandaard. Maar de meeste badkamers, zeker in renovaties of oudere huizen, krijgt men zelden voldoende verwarmd met enkel vloerverwarming. Een elektrische radiator met blowerfunctie kan er dan snel de nodige graden bijdoen. 

De vernieuwde PAROS E is beschikbaar vanaf € 760,00 (bruto consumentenprijs excl. BTW)