koudenet verwarmen leuven slider
Bouwen / Verwarming

Hele woonwijk verwarmt zich straks via koudenet

Het startschot is gegeven voor de installatie van een koudenet in de Leuvense wijk Janseniushof. Het is de eerste woonwijk in Vlaanderen die zich op deze manier kan verwarmen. Het gaat om een proefproject in Leuven. Gezinnen die er wonen zullen hun woning niet meer verwarmen via een klassieke gaswandketel, maar via lauw grondwater dat wordt opgepompt. 

Woningen die verwarmd worden via een warmtenet, of beter gezegd via de restwarmte van nabijgelegen industrie? Het is iets dat meer en meer opgang maakt in Vlaanderen. Maar met de installatie van een koudenet heeft Leuven een absolute primeur te pakken. Zo zal voor de eerste keer in Vlaanderen een volledige woonwijk verwarmd worden met grondwater dat diep uit de grond wordt opgepompt. In Nederland doen ze het al langer, bij ons is het nieuw. Het ecologisch voordeel is gigantisch, want van CO 2 -uitstoot zal géén sprake meer zijn. Vlaams minister Bart Tommelein, het Leuvense stadsbestuur en vastgoedontwikkelaar Resiterra geven vandaag het startschot voor de eerste boringen van het koudenet.

In plaats van te verwarmen via een klassieke gaswandketel, zullen de woningen en appartementen in het Leuvense Janseniushof worden aangesloten op een lage temperatuur energienet, zeg maar een koudenet. Het gaat om een techniek die in Vlaanderen voor het eerst wordt toegepast voor residentieel gebruik. Het grondwater van zo’n 14°C zal van zo’n 70 meter diepte uit de grond worden gepompt. Daarna wordt het verder opgewarmd via een warmtepomp en vervolgens naar de huiskamers gestuurd. Eens het grondwater weer is afgekoeld, wordt het terug afgeleid naar de grond.

Het gaat om een pilootproject in het Janseniushof in het Leuvense stadscentrum, waarbij in totaal 103 stadswoningen en appartementen op die manier verwarmd zullen worden. Als alles volgens plan verloopt, zal er binnenkort al op de nabijgelegen Hertogensite - één van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van ons land - nog een tweede en veel groter netwerk aangelegd worden. Daarbij zullen al vlug 500 woningen via deze nieuwe techniek verwarmd worden.

Het totale kostenplaatje van het koudenetwerk in het Janseniushof bedraagt ongeveer één miljoen euro. Vanaf maart 2018 zullen de eerste bewoners hun woning via de nieuwe techniek kunnen verwarmen. Wie nog een ecologisch verwarmde woning of appartement wil kopen in de Leuvense woonwijk, zal alvast niet te lang meer mogen wachten. Voorlopig zijn nog een tiental appartementen beschikbaar.