Bouwen / Verwarming

EnergyVille/VITO onderzoekt mogelijkheid warmtenet

Kunnen woonwijken en kmo-zones rond Agfa-Gevaert binnenkort duurzaam verwarmd worden? Dat is het doel van de steden Antwerpen en Mortsel, de gemeente Edegem en Agfa-Gevaert. Samen met warmtenetbeheerder Eandis onderzoeken ze de mogelijkheden aan de hand van een grondige detailstudie. De resultaten worden in oktober verwacht.

De vijf partijen willen inzetten op de vergroening van de warmtevraag van hun inwoners door warmtenetten aan te leggen. Daarbij stroomt restwarmte van industriële processen via een netwerk van buizen tot bij de klant. Volgens een eerste verkenning door VITO/EnergyVille in opdracht van de provincie Antwerpen maakt het project alleszins een zeer goede kans.

Agfa-Gevaert zou de industriële restwarmte beschikbaar stelen aan het Zilverkwartier in Berchem, de toekomstige woonwijk aan de Fort-V-straat in Edegem en de KMO-zone aan de Vredebaan in Mortsel. Op termijn kan het warmtenet uitgebreid worden naar de omliggende buurten.

Rendabel en duurzaam

Een grondige detailstudie moet nu uitmaken of het warmtenet rendabel genoeg is. Het is immers niet de bedoeling dat gebruikers van het warmtenet in de omliggende woonwijken meer betalen dan wanneer ze aardgas verbruiken.

Ook duurzaamheid is een belangrijke factor in het project, want warmtenetten zijn een ideaal hulpmiddel om de CO2-uitstoot gevoelig terug te dringen. Als het onderzoek de haalbaarheid van het ambitieuze project bevestigt, kan het warmtenet jaarlijks 800 à 1.200 ton CO2 uitsparen. Dit komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 550 à 800 nieuwe wagens. 

Bron: Made in Antwerpen