agc glass europe slider
Bouwen / Ramen en deuren

Zijn grote glasgevels nog een goed idee?

In nieuwbouwwoningen of bij renovaties zien we de achtergevel volledig in glas verschijnen. Is dat met het geïntroduceerde S-peil wel een goed idee? Het Verbond van Glasdindustrie geeft het antwoord.

 “De vooropgestelde S-peilen S31 en S28 kunnen perfect behaald worden door voldoende isolatie met cellulair glas en glaswol en met juist gekozen en aangepaste beglazingen. Dat geldt ook voor beglaasde oppervlaktes van 30%, 35%, 40%… van de vloeroppervlakte”, zegt Luc Dumont bij het Verbond van de Glasindustrie.

De invoer van het S-peil kan nu theoretisch aanleiding kunnen geven tot het verminderen van de glasoppervlakte, wat onterecht en ongezond is. Integendeel, de handhaving van een comfortabel minimum glasoppervlakte in elke woonkamer van nieuwe gebouwen in Vlaanderen dringt zich op zoals dit reeds het geval is in Frankrijk, Denemarken en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

© AGC Glass

Minder energieverbruik kan met meer glas en is daarenboven gezonder. De Belgische glasindustrie pleit daarom voor een wettelijke eis in elke woonkamer van een nieuwbouw:

•          de netto glasoppervlakte van verticaal geplaatst glas aan de buitenkant van een bewoonde ruimte moet minstens 1/6de van de vloeroppervlakte van de ruimte bedragen

•          de netto glasoppervlakte van dakbeglazing onder een helling geplaatst moet minstens 1/8de van de vloeroppervlakte van de ruimte bedragen

•          de netto glasoppervlakte van een combinatie verticaal geplaatst glas en dakbeglazing van een bewoonde ruimte moet minstens 1/6de van de vloeroppervlakte bedragen

De keuze van de beglazing is afhankelijk van elke gebouw, algemeen geldt: voor een maximale isolatie, kies een drievoudige beglazing. Een huidige dubbele beglazing is ook zeer performant. Voor maximale zonnewinsten, kies een hoge zontoetredingsfactor in functie van de oriëntatie. Voor een minimaal risico van oververhitting, kies een zonwerende beglazing (lage zontoetredingsfactor) in functie van de oriëntatie. Hoe hoger de beglaasde oppervlakte in elke oriëntatie (Z, N, W, O) en dak, hoe beter de natuurlijke verlichting, hoe beter het zicht naar buiten, comfort, gezondheid, enz. 

Met medewerking Verbond van Glasindustrie

© Saint Gobain Glass