slider
Bouwen / Ramen en deuren

We willen meer daglicht in huis

Het perfecte daglicht in huis: liefst 9 op de 10 Belgen denken erover na bij het (ver)bouwen, zo blijkt uit een bevraging van VELUX bij 700 Belgen. Maar toch onderschatten ze het belang van bepaalde elementen. Zo kijken ze vooral naar de grootte van de ramen, terwijl het aantal ramen en de functie en inkleding van de ruimte ook doorslaggevend zijn. Velux lanceert daarom de gratis app MyDaylight, waarmee je heel eenvoudig voor elke kamer in huis het reële effect van daglicht kan visualiseren.

Maar liefst 9 op de 10 deelnemers hebben ooit al nagedacht over de ideale manier om daglicht in hun woning te halen. Daarbij wordt het meest rekening gehouden met de grootte van de ramen (81%). Maar men hecht opvallend minder belang aan het aantal ramen, de oriëntatie ervan en de functie van de kamer. Verder houdt slechts de helft van de bevraagden rekening met de kleur van de muren en de vloer, terwijl ook dit heel bepalend is voor de hoeveelheid licht die je krijgt. De huidige interieurtrend van het ‘maximalisme’ bijvoorbeeld met veel patronen en intense kleuren op de muren of meubels, dimt het natuurlijke licht in een kamer.

Trendwatcher Lidewij Edelkoort: “Daglicht is altijd een natuurlijk element geweest in het moderne interieur. Maar vandaag is de trend voor daglicht sterker dan ooit. Precies omdat we ons huis beschouwen als een toevluchtsoord, als een plaats waar we kunnen ontspannen en herbronnen. Daglicht heeft met zijn natuurlijke rust de kracht om van een huis een thuis te maken en zou daarom centraal moeten staan bij het bouwen of verbouwen.”

Opvallend: we vinden de juiste inval van daglicht het belangrijkst in de keuken (85%) en eetruimte (84%), op de voet gevolgd door de woonkamer (83%). In de slaapkamer (38%) en badkamer (37%) hechten we hier veel minder belang aan, terwijl natuurlijk zonlicht helpt om zachtjes te ontwaken én ons humeur positief beïnvloedt. 

Velux-app My Daylight: 360° of VR 

Vandaag zijn er heel wat handige tools op de markt die je helpen bij het ontwerpen van je interieur – van de juiste kleur muurverf kiezen tot een passende kamerplant vinden. Met MyDaylight lanceert VELUX nu de eerste ‘virtual reality app’ die de impact van daglicht

in beeld brengt. Zo kan je als gebruiker perfect ervaren welk effect een dakvenster heeft in een donkere zolderkamer.

Hoe werkt het? Download de gratis app MyDaylight via de App Store of Google Play. Ontwerp vervolgens een bestaande of nieuwe kamer door enkele gegevens in te vullen: afmetingen, plafondhoogte, oriëntatie… Je kan je kamer zelfs volledig personaliseren – van type vloer over de kleur van muren en meubels tot de inplanting van de ramen.

Na ongeveer 10 minuten ontvang je een realistische digitale simulatie van de ruimte, die je in 360° of in virtual reality kan bekijken. Zo ervaar je heel concreet het effect van daglicht in de woning, én kan je hier gericht op inspelen door verandering.