Bouwen / Ramen en deuren

Val met het raam uit huis

In woningen of appartementen met kleine ramen is de daglichtinval vaak beperkt en krijg je al snel een sombere beleving. Het raam vergroten is één oplossing, maar die is nogal drastisch. De Argentijnse architecte Aldana Ferrer Garcia zocht het in een andere richting: naar buiten. Zijn More Sky raam kun je uitklappen. Zo krijg je niet alleen meer daglicht, maar wordt ook de kamer een beetje groter. De durvers genieten meteen ook van nieuwe uitzichten.

Aldana Ferrer Garcia ontwierp drie varianten op haar uitklapbare raam. Het eerste is uitschuifbaar als een accordeon. Vanop het benedenvlak met kussens kun je in het raam gaan liggen en letterlijk een lichtbad nemen of ’s nachts de sterren bewonderen zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Een tweede versie geeft je een kijk op de wereld rondom en beneden je. De laatste variant is een draaideur. Je gaat op de vloer van deze draaideur zitten en draait letterlijk naar buiten. In gesloten toestand lijkt het raam wel minder praktisch aangezien het vloer- en plafondvlak in de woonruimte steken.

Voorlopig is het geniale idee van de Argentijnse nog in de conceptfase. Wie weet …