coelux hero breed
Bouwen / Ramen en deuren

Perfecte imitatie van het zonlicht

Enkele Europese bedrijven zijn erin geslaagd via nanotechnologie het effect van zonlicht na te bootsen … zonder een raam in het dak of de muur. Het Coelux-concept imiteert de effecten van natuurlijk licht door het zonlicht na te bootsen.

Een badkamer, het toilet, een berging, … vaak zijn het ruimtes die verstoken blijven dan daglicht. De Italiaanse professor Paolo Di Trapani van de universiteit van Insubria (It) is er nu samen met enkele bedrijven in geslaagd het zonlicht te imiteren. De bollebozen gebruikten hiervoor de meest recente led-technologie en combineerden die met een vooruitstrevend optisch systeem dat gebruik maakt van nanogestructureerde materialen. Het geheel wordt in een venstersysteem geplaatst om de indruk dat de zon door het raam binnen te schijnen nog te versterken. 

Welzijn verhogend

Met deze hightech oplossing heeft Coelux niet alleen het potentieel om een revolutionaire innovatie te zijn voor de hedendaagse verlichtings- en designindustrie, maar ook om het welzijn van mensen te verbeteren. “Met Coelux kun je eender waar en op eender welk moment de zon in huis halen,” zegt Professor Paolo Di Trapani, bezieler van het Coelux-project. Hij liet zich de afgelopen 10 jaar in zijn onderzoek inspireren door het verlangen natuurlijk licht te reproduceren. “Het bewijs dat in de loop van het project werd verzameld, toonde aan dat zelfs claustrofobische personen zich gelukkig en ontspannen voelen wanneer ze worden blootgesteld aan het Coelux -licht ook al bevonden ze zich langdurig in een vensterloze kamer van slechts enkele vierkante meter groot."

Zon op bestelling

Hoe werkt Coelux nu precies? Het concept combineert drie hoofdelementen: een energiebesparende ledtechnologie die het spectrum van het zonlicht reproduceert. Een optisch systeem creëert vervolgens een gevoel van afstand tussen de lucht en de zon. Een amper enkele millimeters dikke laag kopieert tot slot het verstrooiingsproces van het licht dat in de atmosfeer plaats vindt. Wanneer je door het ‘raam’ kijkt, is het net alsof je de zon in de hemel ziet schitteren.

Het Coelux-systeem – dat nog maar net op de markt gelanceerd is – biedt zo heel wat mogelijkheden voor architecturale binnenruimte. De gebruikers kunnen het licht van Noord-Europa, het Middellandse Zeegebied of de Tropen ervaren via de drie instellingsopties die door Coelux worden aangeboden.