unilin air tight systeem wide
Bouwen / Materialen

Truc van de luchtdichte veer

Luchtdichtheid is een almaar belangrijker aandachtspunt bij nieuwbouwwoningen en energiezuinige renovatie. Bij grote vlakken is die luchtdichtheid gemakkelijker te bereiken dan bij andere gebouwdelen. UNILIN, division insulation heeft nu een heel eenvoudige techniek bedacht om met dakelementen perfect luchtdichte daken te bouwen.

Vandaag een traditioneel spanten- of keperdak luchtdicht maken is een gepruts met folies, tape en siliconen. De fabrikant van dakelementen zocht en vond een techniek om luchtdicht bouwen bereikbaar en gebruiksvriendelijk te maken. Hun oplossing? Het Easy AirTight-systeem: een soepele houten lat die tussen twee dakelementen wordt geplaatst. De houten lat is 12mm dik en is omsloten door een 3mm dikke schuimband. Deze lat wordt op de werf in een 13mm hoge voeg in de lange zijde van de dakelementen geplaatst. Door het verschil in dikte tussen de veer en de voeg wordt het schuimrubber voor 2/3 samengedrukt. Om het plaatsingsgemak van de veer in de voeg te verhogen, bracht de fabrikant op de schuimrubber een glijfolie aan en kreeg het hout een kleine afschuining aan de randen. Wanneer het paneel op de gordingen rust, buigt het nog een beetje door. Daardoor spant de veer nog verder op. Op die manier ontstaat een duurzame en luchtdichte verbinding.

Uit metingen door de UGent blijkt dat het luchtverlies via de dakpanelen met het Easy AirTightsysteem kleiner is dan 0,01m³/hm. Ter vergelijking, een normale dakopbouw met een gemiddelde uitvoering heeft een luchtverlies van 0,3 tot 0,5m³/hm.