slider
Bouwen / Materialen

Steviger beton dankzij grafeen

Britse wetenschappers hebben een manier gevonden om grafeen in beton op te nemen, waardoor de sterkte en waterbestendigheid van het materiaal sterk toenemen.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Exeter is het composietmateriaal 'meer dan twee keer zo sterk en vier keer zo waterbestendig als bestaande beton'. De door de wetenschappers ontwikkelde techniek maakt gebruik van nano-engineeringtechnologie om atomair dunne scherven van grafeen in het water te suspenderen dat wordt gebruikt bij het mengen van beton.

Dit proces vereist minder materiaal dan een traditioneel productieproces. Het vermindert de koolstofvoetafdruk van het materiaal drastisch, wat resulteert in een beton dat niet alleen sterk is, maar ook duurzamer. 

Monica Craciun, hoogleraar engineering aan de Universiteit van Exeter, gelooft dat de innovatie "een absolute game-changer" betekent voor de architectuur- en constructie-industrie. "Het is niet alleen sterker en duurzamer, maar het is ook beter bestand tegen water, waardoor het uitermate geschikt is voor constructie op plaatsen waar onderhoud nodig is en moeilijk toegankelijk is", zei ze. "Maar misschien nog belangrijker: door grafeen op te nemen, kunnen we de hoeveelheid materialen die nodig is om beton te maken met ongeveer 50 procent verminderen, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van 446 kilogram per ton CO2-uitstoot", vervolgde ze. "Deze ongekende reeks functionaliteiten en eigenschappen die zijn ontdekt, zijn een belangrijke stap in het stimuleren van een duurzamere, milieuvriendelijke bouwsector wereldwijd."

Bron: Inhabitat