Bouwen / Materialen

Ruwbouwelementen op basis van CO2 en Carbinox

Orbix start binnenkort met de productie van bouwstenen op basis van CO2 en Carbinox. Het Genkse bedrijf gaat een samenwerking aan met bouwmaterialenproducent De RuwBouw Groep (onderdeel van CRH) om de carbonatatietechnologie van Orbix wereldwijd te implementeren en toe te passen voor de productie van ruwbouwelementen zoals tegels, dakpannen, klinkers en bouwblokken.

De samenwerking met De RuwBouw Groep is een mijlpaal in de geschiedenis van Orbix, dat al in 2004 op zoek ging naar een manier om reststoffen na de metaalrecuperatie uit staalslakken om te zetten naar nieuwe producten.

Driemaal winst voor het milieu

Omdat de carbonatatietechnologie CO2 inzet als binder, zorgen materialen die geproduceerd worden aan de hand van dit procedé voor een unieke en permanente opslag van een substantiële hoeveelheid CO2. Dat maakt de geproduceerde materialen uitermate duurzaam en milieuvriendelijk. De materialen blijven tijdens hun levensduur kleine bijkomende hoeveelheden CO2 uit de lucht opslaan. Maar er is meer, de carbonatatietechnologie vermijdt namelijk het gebruik en dus ook de productie van cement, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot. Tot slot wordt er ook bespaard op natuurlijke grondstoffen: de carbonatatietechnologie heeft in tegenstelling tot de cementproductie immers geen kalksteen nodig als grondstof, want ze gebruikt de alternatieve grondstof Carbinox®.

Tot 250 kg CO2 per kubieke meter 

De RuwBouw Groep gaat met de carbonatatietechnologie een nieuw product maken: de CO2Mpensatiesteen. Het gaat om een nieuwe bouwblok voor de woning- en utiliteitsbouw met een druksterkte van meer dan 20 N/mm² en een netto CO2-besparing van 250 kg per m³. De steen is een product dat voor dezelfde toepassing kwalitatief minstens even sterk en bestendig is als cementgebonden beton, tegen een aantrekkelijke productieprijs én wellicht binnen de bestaande productiefaciliteiten.

Vanuit Nederland de wereld rond

De CO2Mpensatiesteen zal gelanceerd worden op de Nederlandse woning- en utiliteitsmarkt en kan zowel gebruikt worden voor binnenmuren als voor gevels.