Bouwen / Materialen

Printen met kleine baksteentjes

Baksteen is een gewaardeerd gevelmateriaal.  De baksteen is eeuwen geleden bedacht en geoptimaliseerd voor handwerk. Klein genoeg om met de hand te verwerken en groot genoeg om relatief stel te kunnen bouwen. Vroeger werd de baksteen als constructiemateriaal gebruikt.  Tegenwoordig is het gevelbekleding zonder constructieve functie.  En de baksteen is daarvoor dikker dan nodig. Met de klimaatverandering staan we aan de vooravond van nieuwe industriële revolutie. Tijd voor een verandering.

Pixelstones

Pixelstones zijn geoptimaliseerd voor mechanisatie. Het zijn kubusvormige steentjes van 1 cm en kunnen als een vloeistof door een slang worden gepompt. Door de computer worden de verschillende kleuren steentjes is de juiste volgorde de slang in gestuurd. En omdat de pixels elkaar niet kunnen passeren, komen ze er dezelfde volgorde uit als ze erin kwamen. De printkop lijmt ze razendsnel vast op een prefab gevelpaneel.

Size matters

Bakstenen worden gebakken op meer dan 1000 graden Celsius. Om thermische spanningen te vermijden, moet de steen langzaam opwaren en afkoelen. Het bakproces van een standaard baksteen duurt maximaal 3 dagen. Bij pixelstones duurt dat maar enkele uren.  Daarbij komt dat een gevel van pixelstones 10 keer zo dun is als een gevel van baksteen. De besparing op energie is per vierkante meter is meer dan 90%. 

Prototype

Pixelstone heeft een prototype van de 3D printer en software gebouwd. Het prototype kan 0,5 m2/uur printen, genoeg voor kleine proefprojecten. De eerste commerciële versie, binnen 1,5 tot 2 jaar, kan 5 m2/uur printen op prefab gevelpanelen.

Nieuwe mogelijkheden voor de architecten

Architecten kunnen met pixelstones patronen en texturen op gevels ontwerpen. Dit vereist een nieuw design tool. Pixelstone ontwikkelde daartoe een eenvoudige applicatie. Elke afbeelding of grafisch ontwerp kan door deze software worden omgezet in een patroon van pixelstones, waarmee de printer wordt aangestuurd.

Goedkoper bouwen

Pixelstone gevelbekleding is naar verwachting de helft goedkoper dan een gevel met steenstrips. De grootste winst zit in het aanbrengen op het gevel element. Bij de pixelstoneprinter is dat volledig geautomatiseerd.