dubio slider
Bouwen / Materialen

Dubio-baksteen wekt illusies op

Baksteenfabrikant Nelissen Steenfabrieken en productdesigner Roel Vandebeek verbazen de sector met de Dubio, een baksteen met schaduwlijnen die de illusie van drie dunne gestapelde bakstenen wekt. Voor de architect biedt dit - tot voor kort onmogelijke - creatieve opties die zich op de werf vertalen in een rendement met een ecologisch tintje.Talloze opties

Met Dubio kan je creaties verwezenlijken die met een standaard baksteen onmogelijk zijn. Je krijgt één steen, maar ziet drie op elkaar gestapelde verbazend dunne stenen. Zo dun dat je ze in het handvormtype niet kan produceren. Het innovatieve concept biedt volgens hem talloze opties: verticale, horizontale of zelfs golvende schaduwlijnen zijn denkbaar. Je kan deze steen zowel verticaal als horizontaal plaatsen en ook wildverband behoort tot de mogelijkheden. Met de Dubio zal de architect zijn creativiteit op geheel nieuwe wijze kunnen botvieren.

Ruimte voor extra isolatie

De extra grote versie van de N70 van Nelissen vormt de basis voor de nieuwe Dubio-steen. Hij is 24 cm breed, 10 cm hoog en 7 cm dik. Deze slanke steen is drie centimeter minder dik dan een standaard baksteen waardoor hij ruimte schept voor extra isolatie in de buitenmuur of meer ruimte creëert in de woonoppervlakte. Gebruik je de Dubio bij een bouwproject, dan ligt het gewicht van de totale hoeveelheid benodigde stenen dertig procent lager dan bij een standaard baksteen, wat resulteert in een kostenreductie van dertig procent aan transport.

Voordelen op de werf

Ook voor de metselaar op de werf heeft de Dubio voordelen in petto. Doordat de steen dubbel zo hoog is als een standaard steen, ligt het rendement bij verwerking op de werf ook dubbel zo hoog. Op de kopse zijde van de bakstenen loopt het lijnenpatroon door. De aannemer moet dus niet langer in verstek zagen om een hoek te maken.

In de loop van 2017 zal het product op de markt verkrijgbaar zijn.