buitengevel hoek nobelwood 02
Bouwen / Materialen

Dennenhout met het eeuwige leven

Tropisch hardhout is duurzaam, maar is tegelijkertijd ook duur en vaak weinig ecologisch verantwoord beheerd. Het Nederlandse Foreco zocht een alternatief en vond dat in het verduurzamen van laagwaardig dennenhout met biopolymeren. Het kreeg de naam NobelWood mee.

Klinkt complex en duur, maar eigenlijk is het niet meer of minder dan het impregneren van dennenhout met gemodificeerde biopolymeren. Die stoffen zijn vervaardigd uit afval van rietsuikerstengels. Na het impregneren met de biopolymeren en het drogen, wordt het van oorsprong zachte naaldhout sterk en stabiel. Door de behandeling krijgt het hout het uitzicht van teak. Meer nog, het gedraagt zich ook als deze duurzame houtsoort.

Net als hardhoutsoorten vergrijst NobelWood. De vergrijzing is homogeen zonder vlekken. Het behandelde hout is niet gevoelig voor oppervlakteschimmels. Het blijft dus zijn egale zilvergrijze uitstraling houden.

NobelWood voldoet aan duurzaamheidklasse 1. Dat betekent een levensduur van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grond en water. Die prestaties zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld teak. In de aanloop naar productie is het product al jarenlang getest, ook in extreme omstandigheden. De prestaties laten zien dat het zonder risico kan worden toegepast.