slider
Bouwen / Domotica

Imec en Ugent openen HomeLab

Vandaag openen imec en de UGent op het technologiepark in Zwijnaarde HomeLab, een digitale leef- en leeromgeving die de woning van de toekomst als uitgangspunt neemt – en waar bedenkers, designers, ontwikkelaars en testgebruikers slimme diensten en producten kunnen ontwikkelen en/of testen.

“HomeLab is een co-innovatieruimte, een creatief lab waar onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven én gebruikers om concepten als Internet of Things (IoT) en Smart Living om te zetten in de huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst – van projecten rond zorg, comfort of energie over mobiliteit en media, tot veiligheid,” licht prof. Piet Demeester, hoofd IDLab onderzoeksgroep van imec aan de UGent toe.“In HomeLab wordt innovatie op alle niveaus ondersteund, vanaf het concept en co-creatie met potentiële gebruikers, tot en met het testen van prototypes in een echte leefomgeving.”

Voor bedrijven die IoT oplossingen willen ontwikkelen voor het slimme huis van de toekomst, zijn de mogelijkheden van HomeLab enorm. Het huis omvat 600m2 testomgeving verdeeld over 3 verdiepingen, waar wetenschappers en gebruikers tijdelijk kunnen verblijven, om nieuwe ideeën en producten te ontwikkelen, te testen en te optimaliseren.

De technische gangen, verlaagde plafonds, verhoogde vloeren en het domoticasysteem laten zeer grote flexibiliteit toe: nieuwe slimme oplossingen kunnen kostenefficiënt en onzichtbaar voor de gebruikers geïmplementeerd worden en de omgeving kan volledig aangepast en uitgerust worden volgens de noden, waarbij ook de interoperabiliteit met bestaande systemen kan getest worden.

HomeLab’s domoticasysteem (VelBus) controleert alle functionele elementen zoals zonneschermen, schakelaars, deuren en ramen, en imec’s DYAMAND technologie laat toe om nieuwe prototypes eenvoudig te integreren met allerhande sensoren, actuatoren en gebruikersinterfaces van verschillende commercieel beschikbare technologieën. Een brede waaier aan relevante standaarden en meer experimentele technologieën en opstellingen zijn voorhanden. Naast al deze technologieën zijn ook verschillende robots in het huis aanwezig, zoals QMBT’s Zora en Pepper. Het HomeLab team, bestaande uit experten van imec en de UGent, biedt ook ondersteuning en software-tools aan voor data captatie en -analyse, en sensor fusion (het verwerken van meetgegevens van verschillende types sensoren).

“We willen van Vlaanderen een koploper maken in de nieuwe digitale evoluties. We hebben kennis en instellingen in huis die internationaal zeer gewaardeerd worden. Het HomeLab is een unieke omgeving waar onderzoekers en bedrijven hun ontwikkelingen in het echt kunnen testen. Het is een nieuwe troef om nog meer ontwikkelingen naar Vlaanderen te trekken en ons nog meer op de kaart te zetten als innovatieve voortrekker,” zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie.

“Het slimme huis van morgen dient nieuwe vormen van intelligentie te koppelen aan een reële gebruikersnood en extreem gebruiksgemak” zei Paul Matthijs, CEO NIKO GROUP. “Het HomeLab biedt een unieke omgeving om dit versneld te valideren en te optimaliseren.”

Vlaams Minister van Innovatie Philippe Muyters