Bouwen / Domotica

Een volledig geconnecteerde woning

Een huis wordt pas echt slim als alle aanwezige technieken met elkaar communiceren. En dat is net waarom huisautomatiseringspecialist Niko, ventilatiespecialist Renson, Velux en Reynaers Aluminium de handen in elkaar slaan. De vier marktleiders willen hiermee het leefcomfort naar een hoger niveau tillen, met het gebruiksgemak voor de bewoners als absolute prioriteit.


De ventilatie bedienen via Niko Home Control? Dat is al een hele tijd mogelijk. Via het touchscreen of de smartphone/tablet deelt Niko Home Control nu ook informatie over de luchtkwaliteit in de woning met de gebruiker. Ook de ramen en dakvensters bedienen en controleren wordt mogelijk. Het is dus de ultieme stap naar een geconnecteerde woning.

Alle dakvensters open

De koppeling van Niko Home Control met Velux Integra dakvensters geeft bewoners een groter leefcomfort. Via de alles uit-toets van Niko Home Control gaan nu ook alle Velux-dakvensters open. Gaat het huis in slaapmodus? Dan gaan ook de Velux gordijnen dicht.  Eén druk op de knop van de smartphone/tablet is genoeg om alle dakvensters te sluiten.

Ook ramen en deuren van Reynaers Aluminium kunnen bediend worden via Niko Home Control.  Grote schuiframen met zware glaspartijen worden geopend met één druk op de knop. Op de smartphone kan je perfect opvolgen of het raam zich in een open of gesloten toestand bevindt. Staat de poetshulp voor de deur? Dan kunnen de bewoners vanop afstand het schuifraam openen.

Informatie over luchtkwaliteit en ventilatie

Zonder ventilatie hebben dagelijkse activiteiten in de woning zoals koken, slapen, douchen of ademen een enorme impact op het vochtgehalte en het CO2-niveau in de woning. Mensen zijn zich hier niet altijd bewust van. Daar komt nu verandering in dankzij de nieuwe Healthbox 3.0 ventilatie-unit van Renson. Die houdt de bewoners nu via Niko Home Control voortdurend op de hoogte van de luchtkwaliteit en het ventilatieniveau in de woning. Zo krijgen ze nu ook inzicht in de slimme werking van de Healthbox 3.0 die het ventilatieniveau automatisch aanpast aan hun behoeften en leefpatroon.

Volledig verbonden

Dankzij het touchscreen of de Niko Home Control app bedienen de bewoners hun ramen, dakvensters en gordijnen en krijgen ze informatie over het CO2-niveau, het vochtgehalte en het VOC-niveau (vluchtige organische componenten, vaak gekenmerkt door geurtjes) per kamer. Op een overzichtelijke grafiek kan de historiek van de luchtkwaliteit geraadpleegd worden.

Met amper één klik passen het ventilatiesysteem, de ramen en de dakvensters zich automatisch aan heel specifieke situaties aan. Want bij een feestje, een logeerpartijtje voor de kinderen of een dagje thuiswerk zorgt niet alleen de verlichting voor de juiste sfeer. Bewoners kunnen proactief het ventilatieniveau aanpassen of de ramen en dakvensters openen of sluiten.

Dankzij de Niko Home Control app hebben bewoners ook vanop afstand volledige controle over hun ventilatie, ramen en dakvensters.

Deze oplossing is verkrijgbaar vanaf de zomer 2017.