slider
Agenda / Beurzen

50 jaar Biënnale Interieur

De internationale Biënnale Interieur viert dit jaar haar 50e verjaardag. Ook dit jaar staan hedendaagse vormgeving, modern design en de inrichting van het interieur centraal. Tal van designers en internationale interieurmerken verrassen met innovatieve ontwerpen, een professioneel lezingenprogramma zorgt voor interessante sprekers en installaties van jong talent zorgen voor de blikvangers.

De 50e editie van de Biënnale Interieur brengt enkele ingrijpende veranderingen met zich mee. Waar de beurs tot vorige editie telkens tien dagen duurde, wordt nu gekozen voor een compacte maar sterke inhoudelijke aanpak. Tussen 18 en 22 oktober 2018 is INTERIEUR 2018 opnieuw the place to be wat betreft innovatie en creativiteit.

De Biënnale Interieur mikt ook steeds meer op een professioneel publiek. Naast een ijzersterk cultureel programma waaronder lezingen, tentoonstellingen, presentaties en ontmoetingsmomenten, gaat er heel wat aandacht naar business en ondernemen. Interactie en uitwisseling tussen participanten, handel en professionele klanten staan 5 dagen lang centraal. Een architectuurprogramma geeft nationale en internationale architecten de kans om naast het programma in de Xpo ook van een bedrijfsbezoek aan een van de deelnemende bedrijven te genieten.

Daarnaast sluit het stadsfestival aan bij de oorspronkelijke gedachte van de Biënnale Interieur. Een leegstaand ziekenhuis in het centrum van de stad wordt ingepakt door een jonge generatie ontwerpers, culturele partners en internationaal toonaangevende designers.

Jong talent

Jong talent en beloftevolle ontwerpers vinden via de Interieur Awards hun weg naar de Biënnale om hun ideeën aan een groot en professioneel bezoekerspubliek voor te stellen. Deze wedstrijd biedt de kans nieuwe objecten in primeur aan een publiek te toetsen en aan het oog van een professionele jury voor te leggen.

De categorie spaces geeft dan weer de kans aan jonge architectenbureaus een totaalconcept neer te zetten. Voor de derde keer op rij werd deze categorie in het leven geroepen en werd gevraagd een hedendaags en vernieuwend bar ontwerp neer te zetten. Niet alleen staan hierin beleving en de leefomgeving van morgen centraal. Ook het door hun voorgestelde foodconcept werd in rekening gebracht en zal tot in de puntjes worden uitgevoerd.

Sinds jaar en dag bestaat de jury uit toonaangevende captains of industry, ontwerpers en design critici. Een mix van personen dus die op een of andere manier een belangrijke rol spelen in het hedendaagse design en architectuurlandschap. De jury bestond dit jaar uit Patrizia Moroso (IT), ontwerpers Sebastian Herkner (DE), Alain Gilles (BE) en Dimitri Bähler (CH), journalist Tom Morris (UK), en architecten Glenn Sestig (BE) en Alex Mustonen van Snarkitecture (USA).

Door de expohallen

INTERIEUR 2018 breekt ook dit jaar door de expohallen. Onder de titel TO OBJECT staat het vernieuwde Interieur Festival garant voor een verrassend en creatief stadsprogramma. Op verschillende locaties in het stadscentrum staan expo’s, workshops, lezingen en performances gepland. Het Interieur Festival loopt ook iets langer de Biënnale Interieur en wordt mede georganiseerd door tal van culturele Kortrijkse spelers.

Praktisch

Biennale Interieur vindt plaats van 18 t/m 22 oktober in Kortrijk Xpo.

Toegangsprijzen: 19 euro online, 25 euro aan de deur. Kinderen onder 12 jaar gratis.