Tuin / Verlichting

Buitenverlichting straalt in marmer

Het Belgische bedrijf Kreon lanceert met Raga een nieuw gamma van staande buitenverlichtingsarmaturen. De exclusieve designobjecten zijn gemaakt van marmer en/of staal.

De naam Raga verwijst zowel naar het traditionele Indische muziekgenre waarbij de muzikant binnen een aantal vaste regels verder improviseert, als naar het gelijknamige woord uit het Sanskriet dat betekent ‘iets dat je emoties kleurt’. Door de keuze voor staal en marmer is ook iedere Raga-armatuur een uniek object.

Marmer weer in trek

Staal is natuurlijk stoer. Het is tijdloos en duurzaam, en het geeft een luxe robuuste uitstraling. Staal is ook milieuvriendelijk, aangezien het na ontsmelten opnieuw gebruikt kan worden.

Ook marmer is anno 2017 (weer) bijzonder in trek. En eerlijk is eerlijk: weinig materialen hebben zo’n bijzondere – bijna koninklijke – uitstraling en leveren rijke kleurschakeringen op. Behalve de aantrekkelijke print heeft marmer nog de mooie eigenschap dat het een leven lang meegaat. Je ziet marmer dan ook steeds vaker in keukens, badkamers en tafels. Met Raga verwerkt Kreon het prachtige materiaal nu ook in buitenverlichting. De marmerblokken werden geselecteerd door de lokale vakman Angelo Rizzi en vervolgens gezaagd in de 6 verschillende vormen die nodig zijn voor de Raga-armaturen, onder meer om het technische binnenwerk elegant te kunnen verbergen. Een behandeling met een speciaal product beschermt het marmer tegen strenge vorst, zure regen en zouten.

Afmetingen, afwerkingen en prijzen

Raga is te verkrijgen in een horizontale en een verticale uitvoering. Deze termen slaat niet op de vorm van de armatuur, maar op de richting waarop de lichtbron in de armatuur is aangebracht.

De voor- en achterzijde van de Raga-buitenverlichting kan worden uitgevoerd in zwart metaal of marmer (wit carrara of zwart marquina). Voor het kaderwerk is er keuze tussen hoogglanzend zwart, geborsteld roestvrij staal of geborsteld rood koper.

De richtprijzen variëren van 1.200 euro (horizontale versie in zwart metaal) over 2.500 euro (carrara of marquina, horizontale versie) tot 2.900 euro (carrara of marquina, verticale versie).