Interieur / Keukens

Waterkraan volgt jouw handbewegingen

Zuinig omgaan met drinkwater is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Verstandig gebruik van drinkwater was dan ook één van de uitgangspunten van IKEA in de ontwikkeling van zijn keuken van de toekomst. De Nederlandse industrieel ontwerper Vincent van Rheden ontwikkelde een keukenkraan die intuïtief reageert op bewegingen van de gebruiker.

Motion Sensing

De slimme waterkraan hoef je dus niet aan te raken om water te nemen. Door middel van motion sensing kun je de waterstraal instellen. Hoeveel te lager je jouw hand houdt, hoeveel te sterker de waterstroom. De watertemperatuur stel je in door jouw hand naar links of rechts te bewegen. De kraan volgt daarbij jouw handbeweging om geen water te verspillen. Wanneer je op de kraan tikt, krijg je een constante, harde waterstraal om bijvoorbeeld een kookpot te vullen. 

De bijhorende spoelbak zal al even vernuftig zijn. Ze heeft twee uitgangen op de bodem: eentje om vuil water weg te laten stromen naar de riolering en eentje om proper water op te vangen in een reservoir. Zo kan het propere water nog voor iets anders gebruikt worden.

De twee concepten passen in de visie van IKEA op de keuken van de toekomst. Over enkele jaren zullen ze ook beschikbaar zijn in de blauwe megastores van de Zweedse gigant.