whirlpool kg zera food recycler p160560 3z slider
Interieur / Keukens

Maak compost met één druk op de knop

Wie geen plek of zin heeft in een eigen composthoop, kan in de toekomst met één druk op de knop alle etensrestjes tot compost verwerken. Whirlpool Corporation stelde op de technologiebeurs CES in Las Vegas (VS) ZeraTM Food Recycler voor, een composteermachine voor thuis die in 24 uur een week aan restjes voor jou composteert.

Een vergeten mandarijntje of een zak aardappels met scheuten moeten weggooien is nooit leuk. De creatieve denktank WLabs by Whirlpool Corporation ging daarom op zoek naar een nuttige oplossing voor het eten dat we normaal gezien in de vuilnisbak gooien. Het team stelde tijdens de technologiebeurs CES (half januari 2017 in Las Vegas) een machine voor waarmee je bij jou in de keuken in amper 24 uur je etensresten tot compost verwerkt. De ZeraTM Food Recycler kreeg alvast de CES 2017 Best of Innovation Award in de categorie ecodesign en duurzame technologie.

Hoe werkt het?

Wanneer de ZeraTM Food Recycler vol is, kan je met een druk op de knop het composteerproces in gang zetten. Gedurende 24 uur wordt de inhoud van de machine vermalen en vermengd met een speciaal additief. Lucht, vochtigheid en warmte doen de rest. Na amper 24 uur is de inhoud gereduceerd tot twee derde van het oorspronkelijke volume en heb je kant-en-klare compost.

ZeraTM Food Recycler versus composthoop

Natuurlijk is ook een composthoop in de tuin een goede oplossing om de afvalberg te verkleinen. Maar niet iedereen heeft er plek voor. Bovendien vraagt zo’n composthoop ook wel wat onderhoud, duurt het composteren lang en kun je er niet zomaar vlees of zuivel in kwijt. De ZeraTM Food Recycler biedt hier een oplossing voor. Het is een mooi ontworpen toestel dat in elke keuken past. Je kunt er zo’n 3,5 kg restjes in verzamelen — de gemiddelde hoeveelheid van een Amerikaans gezin per week. Leuk is ook dat je het toestel kunt bedienen met een eenvoudige app.

Te koop?

Het toestel is verkrijgbaar in presale via Indiegogo, een Amerikaans crowdfundingplatform. De eerste exemplaren zullen in de zomer van dit jaar beschikbaar zijn in de VS. Voor Europa is het nog even wachten op deze innovatie.