Interieur / Keukens

Koelen in een Bio Robot

De Russische student Yuriy Dmitriev heeft een wel heel vernieuwende kijk op de koelkast. In een ontwerpwedstrijd van Electrolux bedacht hij de Bio Robot: een koelkast zonder deuren of motor, maar met een gel uit biopolymeren waarin je je voedingsmiddelen bewaart. 

Producten die je normaal op het schap in de koelkast zet, duw je nu in gel. De gel kapselt het product in en houdt die op temperatuur dankzij luminescentie. De techniek genereert koude temperaturen met behulp van licht. De technologie is volgens de bedenker opmerkelijk zuiniger dan de klassieke koelkast die altijd evenveel energie verbruikt, of ze nu bijna leeg of bijna gevuld is. 

De gel is vervaardigd uit biopolymeren. Het goedje plakt niet, ruikt niet en valt opnieuw in model na het plaatsen van een product. 90% van het toestel wordt overigens ingenomen door de gel en is dus bruikbare ruimte.

De Bio Robot kan op verschillende manier gemonteerd worden: horizontaal, verticaal en zelfs tegen het plafond. Wanneer en of de koelkast van de toekomst in productie gaat is voorlopig nog onduidelijk. Het idee is in elk geval vernieuwend.