lifi lamps
Bouwen / Technieken

Maak kennis met Lifi, het nieuwe Wifi

We hebben allemaal Wifi in huis. En geeft toe, op sommige plaatsen is het vloeken omdat de snelheid of zelfs het bereik ondermaats zijn. En we beginnen ook almaar meer ledverlichting in onze woning te gebruiken. Harald Haas is er samen met een team wetenschappers in geslaagd internet via ledlampen beschikbaar te maken. Het mooie is dat deze technologie Lifi veel sneller is dan de gemiddelde Wifi-verbinding.

Volgens de wetenschappers die Lifi ontwikkelden kan hun vondst snelheden van één gigabyte per seconde bereiken. Waarom kozen ze dan voor led om hun technologie op te ontwikkelen? Om twee redenen. In de eerste plaats zijn ledlampen heel breed toepasbaar: in de woning, in straatlampen, wagens … En ten tweede omdat deze lampen heel snel knipperen. Te snel om met ons oog waar te nemen. Maar daarin zit net het geheim van de techniek. De lampen flikkeren aan en uit in één nanoseconde. Een fotodetector detecteert dat knipperen en zet het om naar een digitaal signaal, het Lifi-signaal. Bovendien is het mooi meegenomen dat je samen met de verlichting in huis ook een digitaal netwerk installeert. Je hoeft met andere woorden niet meer afzonderlijk te investeren in die infrastructuur.

Bye bye hackers

De Lifi-techniek heeft nog een voordeel. Nu ja, ’t is maar hoe je een nadeel verwoordt. De lichtsignalen kunnen immers niet door muren heen. Maar dat betekent ook dat hackers niet op je Lifi-netwerk kunnen binnendringen om informatie te stelen.

De Lifi-techniek is vandaag al beschikbaar, alleen … hij is nog niet sneller dan Wifi. Volgens Harald Haas komt daar over enkele jaren wel verandering in.