Bouwen / Technieken

Denk voor bouwprojecten in de hoogte

Een woning uitbreiden hoeft niet noodzakelijk in de diepte. Wie tegen stedenbouwkundige beperkingen aanloopt voor een vastgoedproject, kan ook in de hoogte denken. In veel gevallen is de bestaande fundering en gebouwstructuur voldoende sterk om een verdieping in een licht materiaal te dragen. Een techniek die zich uitstekend leent voor zo’n optopping is de staalframebouw.

Om in de hoogte te bouwen, gebruikt beSteel een frame gemaakt uit koudgewalste C-profielen van 1 à maximum 2mm dik. Deze vormen de dragende structuur van de nieuwe verdieping. Zowel de wanden als de vloer- en dakplaten worden vervaardigd uit de staalprofielen. Eenmaal gemonteerd tot een geheel, krijgen de profielen aan beide zijden een bekleding in een plaatmateriaal. De holle ruimte wordt opgevuld met isolatie. Dit constructieve principe van staalframebouw biedt het bijkomende voordeel dat de belasting niet geconcentreerd – via kolommen -, maar gespreid via lijnvormige elementen – de wanden – op de fundering wordt overgebracht.

Minimale hinder

De productie van de C-profielen en de frames gebeurt in het atelier van beSteel. Op de werf worden de verschillende staalframes onmiddellijk gemonteerd. Dat garandeert een snel en relatief eenvoudig bouwproces. Niet onbelangrijk wanneer het gebouw bewoond blijft tijdens de werkzaamheden. Indien de bestaande woning een plat dak heeft, kan de nieuwe verdieping rechtstreeks op de dakafwerking worden gebouwd. Het bouwen gebeurt met andere woorden zonder de wind- en waterdichtheid van de bestaande woning aan te tasten. 

Eenvoudige werf 

Aangezien het overgrote deel van het productieproces in het atelier van beSteel plaatsvindt, moet de aannemer amper materiaal opslaan op de werf. Door het relatief lichte gewicht van de staalframes moet minder zwaar bouwmaterieel worden ingezet, een lichte kraan op een vrachtwagen volstaat al. De prefabricage van de verschillende elementen verkleint de kans op fouten op de werf. Aangezien de structuren tot op 1/10e mm nauwkeurig worden gemaakt, kunnen de ramen al vooraf worden besteld en tijdens de montage mee worden geplaatst. Op amper twee dagen is zo een nieuwe verdieping wind- en waterdicht gemonteerd. 

De bouwmethode van de toekomst?

Staalframebouw kan de bouwmethode van de toekomst worden, onder andere om een antwoord te bieden aan de bevolkingsgroei. De voordelen zijn dan ook legio: naast de snelle en droge bouwwijze biedt het bouwsysteem goede thermische en akoestische prestaties. Bovendien, in het geval van een staalframe, blijft de dikte van de wanden zeer beperkt terwijl de muren nog steeds voldoen aan strikte isolatienormen. Dankzij de minerale wol in de holtes van het staalframe presteert de woning uitmuntend op akoestisch vlak. Tot slot is staalframebouw een ecologische bouwmethode. Niet alleen omdat het staal volledig recycleerbaar is, maar ook omdat het aantal ritten naar de werf beperkt blijft.

De richtprijs bedraagt 24.000 euro excl. btw voor de staalprofielen van een eengezinswoning van gemiddelde oppervlakte.