slider
Bouwen / Concepten

Eerste Inspiratiecentrum voor houtschakelbouw

Een nieuwbouw, residentieel of commercieel. Een kleine of grote verbouwing. Een vrijstaand bureau voor in de tuin of een aanbouw voor de keuken. Een optop of een multifunctioneel tiny house… Met het innovatieve, voor Europa unieke, en inmiddels wereldwijd gepatenteerde houtschakelbouwprocedé van het Belgische Systimber kunnen liefhebbers van massieve houtbouw voortaan op een snelle, eenvoudige en hoogkwalitatieve manier quasi alle mogelijke projecten realiseren. Getuige het nieuwe Houtschakelbouw-Inspiratiecentrum in De Pinte, waarmee België als eerste Europees land de houtschakelbouw introduceert.

Op één perceel staan hier drie bouwwerken die met het maatvaste, luchtdichte en flexibele houtbouwsysteem van Systimber zijn opgetrokken: een nieuwbouwvilla, een tuinkantoor op palen, en een gerenoveerde fermette waarin een houtschakelbouwconstructie tussen de oorspronkelijke buitenmuren is aangebracht.  

Wat is Systimber-houtschakelbouw? 

Systimber-houtschakelbouw is een nieuw systeem van massieve houtbouw dat toelaat om op een snelle en eenvoudige manier een ruwbouw op te trekken die zowel vormvast als luchtdicht is, wat met traditionele massiefbouw niet helemaal kan worden gegarandeerd. De innovatieve technologie – houten balken die met speciale “spacers” verticaal aan elkaar worden geschakeld – leent zich voor nagenoeg elk architectenplan en biedt particuliere bouwheren, aannemers en architecten heel wat voordelen. Het systeem wordt bovendien standaard geleverd in een zichtkwaliteit die geen verdere afwerking behoeft.

 Het Systimber-houtschakelbouwprocedé is gebaseerd op 8 cm dikke duobalken  in Europees vurenhout die zijn voorzien van ronde boringen met een diameter van 22 mm. In deze boringen worden ‘spacers’ (speciale afstandshouders) aangebracht die aan mekaar worden geschakeld, zodat de individuele balken tot bouwpanelen worden samengevoegd. De spacers hebben een dubbele functie: ze houden de balken op een vaste afstand van elkaar, en ze zorgen voor een zettingsvoeg tussen de balken om de natuurlijke bewegingen van het hout op te vangen. In deze zettingsvoeg worden verdoken twee epdm-dichtingen aangebracht die de ruimte tussen de balken onder alle omstandigheden luchtdicht houden. Zo kunnen op een meccanosimpele manier draagkrachtige wand-, vloer- en dakplaten met onbeperkte afmetingen worden samengesteld. De lichtheid en goede hanteerbaarheid maken het houtbouwsysteem niet enkel geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor het optoppen, aanbouwen, uitbreiden of renoveren van bestaande woningen, alsook voor bouwplaatsen in stedelijke omgevingen. Aangezien houtschakelbouw zich baseert op kleine balken, en dus niet op grote panelen, kent ook de architecturale vrijheid quasi geen grenzen.

De houten balken worden in een bouwkit naar de bouwplaats gebracht. In plaats van horizontaal op te stapelen, zoals bij een blokhutsysteem, worden ze verticaal aan elkaar gekoppeld met behulp van 2 à 3 metalen afstandhouders per balk, waarbij er tussen de balken een uitzettingsvoeg wordt gelaten om de natuurlijke zettingen van het hout op te vangen. Het gevolg: elke balk kan nog afzonderlijk zwellen en krimpen, maar de totale afmeting van het dak-, vloer- en wandpaneel blijft dezelfde. Dit resulteert in een maatstabiele en vormvaste ruwbouw, wat bij traditionele massieve houtbouw niet gegarandeerd kan worden. Twee flexibele epdm D-strips vangen de spelingen tussen de balken op en zorgen ervoor dat de samengeschakelde vloeren, wanden en daken zowel bij een hoge als een lage relatieve luchtvochtigheid water- en luchtdicht blijven. Volgens proeven van het TCHN (Technisch Centrum der Houtnijverheid) behaalt Systimber op het vlak van water- en luchtdichtheid de beste klasse, wat eveneens garant staat voor een hoog geluidscomfort. Voor de inbouw van elektrische leidingen zijn sommige balken voorzien van een groef die wordt afgesloten met een verwijderbare deklat.

Het zagen, boren en frezen van de balken gebeurt met behulp van computergestuurde CNC-machines die garant staan voor een ongeëvenaarde precisie. Elk wand-, dak- en vloerpaneel heeft een eigen nummer, en zit verpakt in een eigen pallet. Bij het bouwpakket wordt een montageboek geleverd dat dienst doet als een ‘handleiding’ voor de vakman. Het boek geeft een overzicht van de volgorde van de opbouw van vloeren, wanden en daken en duidt de te volgen balkenrichting aan. Waar nodig bevat het ook stabiliteitsinstructies en/of aanwijzingen over detailafwerkingen.

Alle specifieke systeemonderdelen van de ruwbouw – de balken, de speciale afstandhouders, grondankers… – worden aangeleverd in de vorm van een all-inpakket. De montage gaat snel en eenvoudig. Hijswerktuigen zijn niet nodig. Dat maakt het Systimber-houtschakelbouwsysteem eveneens uitstekend geschikt voor kleinschalige projecten en een stedelijke omgeving. Twee schrijnwerkers kunnen per dag tussen de 50 en de 100 vierkante meter monteren. De ruwbouw van een gemiddelde eengezinswoningwoning kan al worden uitgevoerd in één week.

Alle soorten afwerkingen zijn mogelijk, maar dat hoeft niet onmiddellijk te gebeuren. Systimber-balken worden immers standaard aangeleverd in een mooie zichtkwaliteit. Zo kunnen bouwheren hun budget spreiden, en kan de huur sneller worden opgezegd. In optie kunnen de balken in het atelier ook al worden voorzien van een gekleurde afwerking.  

Aan de buitengevel kan isolatie naar keuze worden aangebracht, in combinatie met een bepleistering, een beplanking of een gemetselde gevelsteen. De binnenkant kan worden afgewerkt met bijvoorbeeld een laagje oliebeits of olie, een lak in een mooie kleur, of gipsplaten. Maar in principe is dat dus niet nodig.     

Bijkomende pluspunten van het houtschakelbouwsysteem zijn de demonteerbaarheid en herbruikbaarheid. Een Systimber-constructie kan herhaaldelijk worden afgebroken en heropgebouwd, zonder schade.

De eigenschappen van de verschillende houtbouwsystemen

 

Houtschakelbouw

Houtstapelbouw

Cross Laminated Timber

Houtskeletbouw

Traditioneel

 

 

 

 

 

 

Veelzijdig

+

 

 

+

+

Ecologische voetafdruk

+

+

+

+

 

Snelheid

+

+

+

+

 

Eenvoud

+

 

 

 

 

Doe-het-zelf

+

+

 

 

 

Stabiliteit

+

 

+

+

+

Gezond binnenklimaat

+

+

+

+

 

Budgetspreiding

+

 

 

 

 

Architecturale vrijheid

+

 

+

+

+

Netto woonruimte/muurdikte

+

+

+

 

 

Duurzaamheid/meerwaarde

+

+

+

 

+

Geluidsisolatie

+

 

 

 

+

 

Wat zijn de voordelen van Systimber-houtschakelbouw voor particulieren, architecten en aannemers?

Voor particuliere bouwheren

  1. De snelheid van opbouw
  2. Quasi geen architecturale beperkingen
  3. Propere werf
  4. Alle afwerkingen mogelijk: verf, gipsplaten…
  5. Hout is een ecologisch materiaal bij uitstek   
  6. Gezond binnenklimaat
  7. Alle pluspunten van een houten woning, maar dan zonder het ‘klassieke’ chaletgevoel
  8. Wie echt handig is, kan met het bouwplan zelf aan de slag. Indien gewenst kan bouwbegeleiding worden georganiseerd. 

Voor architecten

  1. Systimber biedt een oplossing voor projecten waar systeembouw vroeger moeilijk realiseerbaar was: in steden, voor kleine projecten…
  2. Het Systimber-team staat garant voor een verregaande ondersteuning. Momenteel maakt het bedrijf werk van een supereenvoudige tekenoplossing die de architect toelaat zijn eigen houtschakelbouwconstructie uit te tekenen in BIM, met een directe link naar een CNC-machinesturing voor de productie.
  3.  De planning en de coördinatie van de opbouw kunnen gebeuren door één enkele aannemer. Bovendien verloopt het bouwproces supersnel. Dat vergemakkelijkt de opdracht van de architect.  
  4. Houtschakelbouw leent zich voor nagenoeg elk architectenplan.
  5. Systimber is het eerste houtbouwsysteem dat ook prima geschikt is voor renovatie.

Voor aannemers 

  1. Geen groot materieel nodig.
  2. Eén schrijnwerker of houtbouwer kan de hele ruwbouw optrekken.
  3. Kleine zelfstandigen kunnen ook grotere projecten aan (geen atelier nodig).
  4. Snelheid van opbouw en afwerking.