Bouwen / Isolatie

Versnijden van isolatie vergemakkelijkt

Met de nieuwe Isodrumm en Polyshape van Knauf wordt het versnijden van respectievelijk glaswol, rotswol en polystyreenplaten (EPS) een pak makkelijker. De beide ontwerpen hebben het versnijden van isolatiemateriaal zelfs op een compleet nieuwe manier herdacht. En dat is goed nieuws voor dakdekkers, gevelbezetters, droogbouwafwerkers én de bouwmaterialenhandel.

De twee nieuwe, gepatenteerde machines Isodrumm (voor glas- en rotswol) en Polyshape (voor EPS-platen) werden helemaal opnieuw geconcipieerd vanuit de praktijk van de vakman. Beide ontwerpen werden door Knauf gepatenteerd omwille van hun revolutionaire karakter.

Isodrumm is een tonvormige cilinder uit hoogwaardig inox en aluminium voor het versnijden van minerale wol, zowel voor rollen als panelen. Om de glaswol te versnijden rol je gewoonlijk de glaswol uit over de vloer. Je moet in een ongemakkelijke geknielde houding werken, de glaswol wordt vuil en hoe dikker de isolatie, hoe meer risico op een onnauwkeurige versnijding. Isodrumm vertrekt vanuit een radicaal herdacht en veel ergonomischer concept. De rol wordt rechtstreeks (en staande) in de machine ingebracht, en dan door de Tiger Blade op de vastgestelde afstand versneden. Altijd accuraat, en je bespaart een pak tijd en plaats. Omdat de snede steeds correct wordt aangebracht, zal ook het rendement van de beter aansluitende isolatie zelf stijgen. Ook glas- en rotswolpanelen kunnen via de andere kant in de machine versneden worden. 

Versnijden van EPS

De Polyshape is een nieuwe machine die het versnijden van polystyreenplaten (EPS) in alle mogelijke vormen en afmetingen mogelijk maakt. “Je krijgt complete vrijheid van versnijden waarbij je niet meer door de gebruikelijke beugel met draad tot 30 cm beperkt wordt. Op de demonteerbare tafel kan je de juiste hellingshoek instellen (bijvoorbeeld 10° voor onder tabletten) en vlot allerlei vormen en formaten zoals kepers uitsnijden. Resultaat is dat de vakman veel accurater en met een onbeperkte vrijheid kan werken. Ook EPS-platen worden immers dikker, waardoor het risico of afwijkingen met de Polyshape worden voorkomen.

Tot slot kan de gebruiker dankzij de voetbediening handenvrij en ergonomisch werken. De Polyshape is opgebouwd uit dezelfde hoogwaardige materialen als Isodrumm. Onder de naam Knauf Tech groepeert Knauf een aantal machines voor het versnijden van isolatiemateriaal, met o.a. de Multishape, voor het versnijden van EPS isolatiemateriaal in alle mogelijke vormen, de professionele handsnijder Trimmshape, de Multitool superhandige toolbox met 3 verschillende messen, een handvat en bits, en de Tigerblade, een professioneel mes voor het versnijden van minerale isolatiematerialen en PUR-panelen. Dankzij de holle en hoge opbouw verzekert dit mes een betere stabiliteit, wat op zijn beurt zorgt voor een juistere snede.