Bouwen / Isolatie

Oplossing voor isolatieschaarste

XS Wall, zo heet de oplossing voor het wereldwijde gebrek aan PUR- en PIR-isolatie. XS Wall van Ploegsteert is een 2 centimeter smallere snelbouwsteen waardoor ruimte ontstaat voor alternatieve isolatie zoals minerale wol. Deze nieuwe combinatie is even sterk, even breed en even isolerend als de klassieke methode. Maar vooral: goedkoper en meteen beschikbaar.

Door een schaarste aan grondstoffen en een bedrijfsbrand bij een van de grootste producenten is er sinds januari wereldwijd een gebrek aan PUR en PIR-isolatiepanelen, de meest gebruikte vorm van isolatie in België. De prijzen stegen met ruim 50 procent en de levertermijnen bedragen meer dan 6 weken. Aannemers en bouwheren kampen met grote vertragingen en onverwacht dure rekeningen. De isolatieschaarste bedreigt in België alleen al honderden banen in de bouwwereld.

Oplossing voor isolatieschaarste

Met XS Wall is er nu een alternatief voor de dure PUR- en PIR-isolatiepanelen. De Belgische Steenbakkerijen van Ploegsteert ontwikkelde een totaalconcept met (isolerende) snelbouwstenen en lateien die 2 centimeter dunner zijn dan hun klassieke collega’s, maar wel dezelfde hoge druksterkte, thermische en akoestische eisen halen. Dankzij de smalle steen ontstaat er ruimte voor minerale wol als isolatie. Om dezelfde isolerende waarden te halen als de dure PUR- en PIR-panelen, is er bij minerale wol een dikker isolatiepakket nodig. Met de 2 centimeter die XS Wall uitspaart, ontstaat precies de nodige ruimte. De vernieuwende combinatie garandeert identieke isolatiewaardes voor identieke muurbreedtes.

Zekerheid

XS Wall en minerale wol zijn met name een oplossing voor wie nog moet starten met de ruwbouw. De bouwplannen mogen al goedgekeurd zijn: de nieuwe combinatie is perfect inwisselbaar met de geplande bouwmethode. Eventueel eerder bestelde gevelstenen kunnen zonder problemen gebruikt worden. Ook voor wie nog volop bouwplannen maakt, is deze innovatie een aantrekkelijk alternatief. Dankzij de nieuwe XS Wall en minerale wol vermijden architecten, aannemers en bouwheren de onvoorspelbaarheid van de PUR- en PIR-prijzen en levertijden. Het resultaat is een werf op schema en een voorspelbare bouwkost. Twee zaken waar elke bouwpartner op hamert.

Nog meer nieuwtjes rond isolatie