Bouwen / Isolatie

Mensenhaar als isolatie

Schapenwol is een populair isolatiemateriaal voor huizen. Het bevat het eiwit keratine, dat zuiverende en vochtregulerende eigenschappen heeft en schapenwol zo goed maakt als isolatiemateriaal. Keratine zit ook in mensenhaar, dus waarom bestaat hier geen isolatiemateriaal van? Eco-Logisch start een experiment met isolatie van mensenhaar.

Eco-Logisch is dé duurzame bouwmarkt in hartje Amsterdam. Trotse eigenaar Bart legt het experiment uit: “Mensenhaar bestaat voor 95% uit keratine. Dat hield de oermens nog lekker warm, maar inmiddels is die verwarmende functie verloren gegaan. Dat is zonde, want het haar is eigenlijk best makkelijk te verzamelen, bijvoorbeeld bij de kapper, en om te zetten naar isolatiemateriaal. ”  

Van idee naar experiment

Michelle, een medewerker van Eco-Logisch, nam de proef op de som. Na een knipbeurt werd het haar eerst goed gereinigd met water en natuurlijke zeep om vet en ander vuil weg te halen. Daarna werd het in de persmachine gestopt om er sterk en luchtig isolatiemateriaal van te maken. Het isolatiemateriaal kwam er als een haarfijn vilt rolletje uit. “Het is best een vreemd idee om je eigen haar als isolatiemateriaal terug te zien, maar het heeft ook wel iets heel persoonlijks”, concludeert Michelle. De hoeveelheid haar was net genoeg om 10 vierkante centimeter te isoleren.

Oproep van Eco-Logisch

Eco-Logisch vraagt bij deze iedereen om mee te doen aan het experiment door haar te doneren. “Het maakt hierbij niet uit hoe lang het haar is en welke kleur het heeft,” vertelt Michelle. “Zolang het maar niet is geverfd. Het haar kan in een papieren zakje naar de winkel worden opgestuurd of naar de winkel gebracht. We hopen op in ieder geval voldoende haar voor 24 m2 isolatiemateriaal, dan hebben we genoeg om het experiment op een dak uit te voeren.” 

Eco-Logisch voert al gespreken met de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO), om dit groot uit te kunnen rollen, wanneer het experiment een succes is.