Bouwen / Isolatie

Isoleer je platte dak in een oogwenk

Een bestaand plat dak bijkomend isoleren is niet altijd vanzelfsprekend. Ofwel moet je langs binnen werken, ofwel moet de bestaande dakdichting verwijderd worden om een correcte dakopbouw te verzekeren. “Hoeft niet langer”, oordeelt de Nederlander Fred Bol. Hij bedacht een modulair cassettesysteem dat je gewoon over het bestaande plat dak plaatst. Het isolerende concept weerkaatst dankzij de witte kleur ook nog eens de zonnewarmte.

De uitvinding van Red Bol luistert naar de naam Widac, wat staat voor Witte Dak Cassette. In het Engels worden de cassettes vermarkt onder de naam Roofflex. Het concept is doodeenvoudig: witte pvc cassettes van 50 bij 50 cm op pootjes met een kern in geëxpandeerd polystyreen (EPS). 

Het isolerende deel is voorzien van enkele pootjes en zijwaarts uitstekende schijven. De pootjes zorgen voor een stabiele montage op het dak en de schijven maken de onderlinge koppeling van de cassettes mogelijk. Dit handige concept maakt gereedschap voor de plaatsing overbodig. De elementen worden met een speciale epdm-lijm op het dak bevestigd. Het resultaat is een beloopbaar, isolerend oppervlak van amper 6 cm hoog.

De bovenzijde van de kunststof cassette is voorzien van twee haaks op elkaar staande gootjes. Aan de randen van de cassette lopen ze over in verticale gootjes die regen- en smeltwater naar de onderliggende luchtspouw voeren. Van daaruit wordt het water op de klassieke manier via het dak afgevoerd.

De witte kleur zorgt voor een reflectie van de zonnestralen en heeft zo een zeker energiebesparend effect in de zomer.