Bouwen / Isolatie

Bouwen met isolerende stapelblokken

Twee van de grote uitdagingen in de bouwsector zijn de almaar strengere isolatie-eisen en het afnemende aantal vaklui om een woning te metselen. Het Franse Innomur brengt met Bloc Isostal één oplossing voor beide problemen.

De Isostal blok bestaat uit een laag uit drie delen: een laag polystyreen-isolatie, een holle blok uit geperst hout en een gestructureerde houten binnenwand. Vooral dat laatste aspect is ingenieus. Dankzij de structuur creëer je door het aanbrengen van de afwerking – bijvoorbeeld een gipsvezelplaat – meteen ook een leidingenspouw. Zo kun je zonder veel rompslomp elektrische en andere leidingen tussen de bouwblok en de binnenafwerking stoppen. Je slaat dus letterlijk vier vliegen in één klap.

De muren krijgen hun stabiliteit en stevigheid door de holle blokken na het stapelen vol te storten met beton. 

Naast de eenvoudige en snelle bouwmethode biedt de blok nog enkele andere voordelen. Zo zijn koudebruggen volledig uitgesloten, aangezien je aan de buitenzijde een doorlopende isolatieschil krijgt. De betonnen kern zorgt voor de nodige massa. Hierin wordt de warmte in de winter gebufferd.

Het systeem is ook gebruiksvriendelijk en ergonomisch in de verwerking. Een vergelijking toont dat aan: Voor een m² muur in bakstenen, verplaatst een metselaar al snel 200 kg. Dezelfde oppervlakte in de Isostal Blok weegt amper 21 kg. De 15 cm dikke betonnen kern biedt tot slot ook uitstekende akoestische prestaties aan de woning.

©Innomur