l ments slider
Bouwen / Isolatie

BEN bouwen met isolerende dakelementen

Recticel Insulation presenteert Eurowall® Xentro® spouwisolatie in combinatie met L-Ments® dakelementen voor het bouwen van twee BEN-eengezinswoningen in Aalst. Het bouwproject in Aalst laat zien hoe dit in de praktijk te werk gaat en is een inspiratiebron voor iedereen die nu al BEN wil bouwen.

Bijna-Energieneutraal Bouwen, kortweg BEN-bouwen, is de toekomst. In 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Europa Bijna-Energieneutraal zijn. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze erg weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, halen ze hoofdzakelijk uit groene energiebronnen.

Het project in Aalst toont aan dat u niet tot 2021 hoeft te wachten om BEN te bouwen. Om nu al de BEN-eis te behalen, zorg je in de eerste plaats voor een goed geïsoleerde bouwschil. Met een doordachte isolatie beperk je de energievraag en zorg je voor minder uitstoot van broeikasgassen. De energie die u dan nog nodig heeft, kan je duurzaam opwekken. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen verdien je terug dankzij lagere energiefacturen. Een BEN-woning is ten slotte ook een stuk comfortabeler: je ervaart geen tocht en er is bijna geen warmteverlies.

L-Ments® dakelementen voor hellende daken

De daken van de woningen in Aalst zijn geïsoleerd met L-Ments®: zelfdragende, isolerende dakelementen. Het 5-in-1-systeem bestaat uit:

 • Houten tengellatten
  bevestigd aan het paneel: maximale tijdswinst tijdens het plaatsen
 • Onderdakfolie
  snellere plaatsing  voor een zo goed mogelijke regenbestendigheid
  met zelfklevende overlappen voor een betere winddichtheid
 • Meerlaagse kraft-alubekleding
  bescherming van het PIR-schuim en optimalisatie van de isolatiewaarde
  functioneert aan de binnenzijde als damp- en luchtrem
  markering op de binnenbekleding voor een gemakkelijkere bevestiging
 • Geïntegreerde houten verstijvers
  ingewerkt in het schuim voor zelfdragende
  en compacte dakelementen
  een uiterst sterke, koudebrugvrije structuur
 • Isolatiemateriaal in PIR-schuim, stabiel, drukvast en met een hoge isolatiewaarde (λD = 0,023 W/mK), met sponning aan de zijkanten voor een perfecte aansluiting onderling

De troeven van L-ments

 • Zelfdragende, koudebrugvrije isolerende dakelementen
 • Ideaal voor BEN-woningen
 • Geïntegreerde dakstructuur
 • Licht gewicht
 • Hoge isolatiewaarde (λD 0,023 W/mK),
 • UC-waarden tot 0,13 W/m²K
 • Zowel voor renovatie als voor nieuwbouw
 • Binnenafwerking kan behouden blijven bij renovatie of is vrij te kiezen

Aannemer Geert Derde: “Dankzij de L‑Ments® panelen kan er gewerkt worden met een lichtere draagstructuur, wat – in combinatie met de grote overspanningen – het ganse bouwproces versnelt. Bovendien isoleren de  L-Ments® panelen uitermate goed wat resulteert in een beperkte dikte. Dit doorgedreven isolatiepakket betekent dat de bewoners dag in dag uit veel minder energie zullen moeten opwekken voor bv. verwarming. Hier zullen we ook investeren in zonnepanelen: zo halen we  gemakkelijk een E-peil van max E20 in plaats van E30 zoals nu. Dan kunnen de bewoners ook rekenen op een korting van 100% op de onroerende voorheffing en dit gedurende 5 jaar.”

Afwerking

L-Ments® dakelementen voor hellende daken kunnen bedekt worden met verschillende materialen. Je hebt dus een maximale keuzevrijheid. Aan de binnenzijde van de L-Ments® panelen is géén afwerking voorzien. Ook dit biedt verschillende voordelen, zoals het gemakkelijk voorzien van een leidingenspouw tussen L-Ments® en de afwerkingslaag langs binnen. Een luchtdichte aansluiting van de naden van de elementen onderling en aan de muren, verzekeren op een eenvoudige wijze een koudebrugvrije en luchtdichte constructie.

Meer weten over BEN (Bijna Energie-Neutraal) bouwen? Surf naar www.iedereenben.be