evt slider
Bouwen / Technieken

Smarthomesystemen meer dan een trend

Trendwatchers zijn het er over eens: smarthomesystemen zijn niet meer weg te denken in een maatschappij waar ‘The Internet of Things’ steeds nadrukkelijker een realiteit wordt. De vraag naar het intelligent connecteren van systemen blijft stijgen.

Internet Protocol (IP) is het laatste decennium de wereldwijde standaard geworden voor data, beeld, spraak, diensten en communicatie tussen technieken met slimme toestellen in woningen en gebouwen.Naast de bijna organische groei, is er ook de steeds strengere wetgeving voor water- en energiegebruik die een bewuster verbruik noodzakelijk maakt om de kosten te drukken.

Een andere onomkeerbare maatschappelijke evolutie is de vergrijzing van de bevolking met schrijnend opvangtekort als gevolg. Actieve senioren willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen op een veilige en comfortabele manier. Veel mensen zullen het echter fysiek niet aankunnen om in een huis te blijven wonen dat niet aan hun leeftijd en noden is aangepast.

Succesvolle oplossingen

Om te anticiperen op de toekomst ontwikkelde IPBuilding geïntegreerde IP-totaaloplossingen voor Smart Homes, Smart Buildings en Smart Assisted Living. In de praktijk realiseert men één geïntegreerd informatienetwerk, bekabeld en draadloos, waardoor men een op elkaar afgestemde omgeving creëert voor data, beeld, spraak, automatisaties en communicatie. Alle slimme technieken en toestellen worden verzameld op één gebruiksvriendelijk platform. De aangereikte oplossingen verhogen het comfort, efficiëntie en de veiligheid, leiden tot energiebesparing èn optimaliseren de communicatie.

Smart Homes & Buildings in de praktijk

IPBuilding zorgt ervoor dat alles op één gebruiksvriendelijk softwareplatform met elkaar kan communiceren. Een drukknop of sensor kan bijvoorbeeld in tegenstelling tot klassieke bekabeling, niet enkel en alleen de vooraf bepaalde verlichting bedienen, maar indien gewenst ook de verwarming, ventilatie, zonnewering, multimedia of allerhande automatisaties activeren.

De functionaliteiten kunnen eenvoudig via de software gewijzigd worden en dit zonder herbekabeling, kap of breekwerk.

Gebruiksvriendelijk en flexibel

Het gebruikt wordt bevorderd aan de hand van drukknoppen, sensoren en aanraakschermen. De visualisatie op het vaste aanraakscherm, smartphone, tablet of computer is zo eenduidig en intuïtief opgebouwd dat zelfs bewoners die minder mee zijn met alle IT-evoluties geen probleem hebben met de bediening ervan. 

Koppeling met platformen

De oplossingen van IPBuilding zijn open source en merkonafhankelijk ontwikkeld op het IP-protocol, wat garant staat voor toekomstgerichtheid.

Doordat alles over het IP‐protocol verloopt, kunnen gebruikers kiezen uit tal van producten en merken voor schakelaars, schermen en modules en zijn ze zeker dat hun toepassing ook in de verre toekomst nog zal worden ondersteund. Bovendien zijn de systemen modulair en dus later gemakkelijk uitbreidbaar.

Koppelingen tussen de interfaces van verschillende zorg -en dienstenplatformen kunnen vlot gelegd worden, wat het aanbod van en de samenwerking met IPBuilding net zo interessant maakt.