Bouwen / Concepten

Word zelfvoorzienend met een Sustainer Home

Dit is misschien wel een beeld van de woning van de toekomst. De Sustainer Homes zijn de eerste woningen die geen aansluiting nodig hebben op de riolering, het aardgas-, water- of elektriciteitsnet. Ze zijn immers volledig zelfvoorzienend en zijn geschikt als kantoor, vakantiewoning of volwaardig huis.

De Sustainer Homes zijn uitgerust met een batterij aan complexe technieken om hun onafhankelijkheid te voorzien. Zonnepanelen zijn de voor de hand liggende oplossing om de woning van de nodige elektriciteit te voorzien. De oppervlakte volstaat om een gezin van vier het hele jaar door van elektriciteit te voorzien. De ontwikkelaars becijferden hun installatie op basis van twintig jaar aan weerdata. De geproduceerde elektriciteit wordt opgeslagen in een batterijpakket van 20kWh.

Van regen naar drinkwater

Voor de waterproductie hergebruiken de ontwikkelaars het regenwater dat op het dak van de woning neerslaat. Het wordt gebufferd in een tank van 2.500 liter en vervolgens gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit. Het afvalwater van douche of toilet wordt gezuiverd in een plantenfilter om vervolgens in de ondergrond te infiltreren.

Slimme woning

De goede isolatie van de woning en een warmtepomp volstaan om voor een aangenaam temperatuurcomfort te zorgen. In de zomer zorgt de warmtepomp indien nodig voor koeling. Ook het warm water wordt door het systeem geleverd. Een slimme thermostaat beheert het klimaatcomfort in de woning.

Het materiaalgebruik voor de inrichting is basic, maar duurzaam. Dat was immers een van de uitgangspunten in de ontwikkeling van de Sustainer Homes: een duurzame, en CO2-neutrale woonvorm ontwikkelen, die overal inzetbaar is.

Voor een energiepositieve woning van 30m², exclusief de inrichting betaalt u 45.000 euro. Een volledig ingerichte variant is er al vanaf 70.000 euro. U heeft de vrijheid om de woning verder te vergroten in oppervlakte of er opties aan toe te voegen.